Ιεράρχες, αγρότες και φοιτητές: Τα τρία δύσκολα μέτωπα απέναντι στην κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με ταυτόχρονα, δύσκολα μέτωπα βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία, αν και είχε προεξοφλήσει κάποιες από τις εστίες έντασης, φαίνεται ότι υποεκτίμησε τη δυναμική ορισμένων, τουλάχιστον από τις αντιδράσεις. Σκηνικό, το οποίο, όπως φοβούνται πλέον πολλοί γαλάζιοι, είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτυπωθεί και στις Ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Το πρώτο πεδίο στο οποίο βρίσκεται να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις είναι στο αγροτικό, όπου το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι συνειδητοποίησε με αρκετή καθυστέρηση – λόγω της παραπλανητικής εικόνας που μετέφεραν οι κατεξοχήν αρμόδιοι – ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες αντιδράσεις πολιτικά υποκινούμενων αγροτών, αλλά για γενικό αγροτικό ξεσηκωμό, ως αντίδραση στο δυσβάστακτο κόστος παραγωγής.

Προκειμένου να μην πάρουν μεγαλύτερη έκταση οι αγροτικές κινητοποιήσεις, επιστρατεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής μια σειρά μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος. Χθες, επίσης, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου επισκέφτηκε τα μπλόκα στη Λάρισα, τον Βόλο και την Καρδίτσα ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΝΔ Βαγγ. Μεϊμαράκης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια από τις θέσεις ευθύνης που κατέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματά τους.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι όλα τα παραπάνω, δεν έπεισαν τους αγρότες, οι οποίοι διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες ημέρες. Αύριο, μάλιστα, δίνουν ραντεβού στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα, οι εκπρόσωποι των μπλόκων από όλη τη χώρα, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα σκληρύνουν τη στάση τους και αν «θα αλλάξει η μορφή του αγώνα». Δηλαδή εάν οι κινητοποιήσεις θα «περιέχουν» και το κλείσιμο των δρόμων, ενώ στο τραπέζι της πανελλαδικής σύσκεψης θα πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο οργανωμένης καθόδου των τρακτέρ στην Αθήνα.

Φόβοι για τις συνέπειες από τη ρήξη κυβέρνησης – αγροτών

Οι αγρότες αποτελούν ένα προνομιακό εκλογικό ακροατήριο για τη ΝΔ, όπως επιβεβαιώθηκε και στις τελευταίες εθνικές εκλογές, και τυχόν ρήξη στις σχέσεις της κυβέρνησης μαζί τους, θα έχει σημαντικές προειδοποιούν γαλάζιοι βουλευτές προερχόμενοι από αγροτικές περιφέρειες.

Στη ΝΔ, όμως, υπάρχει μία διάχυτη αγωνία και για τις συνέπειες που θα έχει για την κυβερνητική παράταξη η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την προστασία των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, στο παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος που κατά πλειοψηφία έχει στενή σχέση με την Εκκλησία και θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεαστεί σημαντικά από το χθεσινό κήρυγμα από άμβωνος σε όλους τους ναούς της χώρας και την κάθετη διαφωνία της ιεραρχίας στην υπερψήφισή του. «Έχουμε στρέψει την προσοχή μας στον αριθμό των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει, όμως, είναι ότι καταγράφεται μία ευδιάκριτη μετακίνηση ψηφοφόρων της ΝΔ προς τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της, ιδιαίτερα στην Ελληνική Λύση, η οποία είναι πιθανό να ενταθεί καθ οδόν προς τις Ευρωεκλογές» λένε βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Πολύ περισσότερο, αν οι παραπάνω αντιδράσεις λειτουργήσουν ως σταγόνα στο ποτήρι της οργής για την ακρίβεια, η οποία παρά τις εξαγγελίες και τα μέτρα που λαμβάνονται, συνεχίζει να εξουθενώνει τα νοικοκυριά.

Και βεβαίως, τη μεγάλη εικόνα της δυσαρέσκειας συμπληρώνουν τα επίμονα προβλήματα στον χώρο της υγείας, με τα ράντζα και τις ατέλειωτες αναμονές για χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και οι αντιδράσεις των φοιτητών στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Όσον αφορά το τελευταίο, βέβαια, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι ο λογαριασμός από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι θετικός για την κυβερνητική παράταξη, καθώς καταγράφεται ευρεία αποδοχή της κυβερνητικής πρωτοβουλίας στην κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, είναι ακόμα μία εστία έντασης, η οποία, στο ορατό ενδεχόμενο απώλειας των εξετάσεων του εξαμήνου τουλάχιστον σε κάποια από τα πανεπιστήμια, θα διεγείρει αρνητικά τα αντανακλαστικά φοιτητών αλλά και των οικογένειών τους.

ieidiseis.gr