Ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου από το δήμο Τρικάλων

koinonikopantopol

 

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση τον κανονισμό λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γκουγκουστάμος όπως εγκρίθηκε από την 9μελή Επιτροπή της Δομής Στήριξης Ευπαθών Ομάδων, τονίζοντας στην εισήγησή του τα εξής.

Το ολοένα εντεινόμενο πρόβλημα της καθημερινότητας, η ανασφάλεια για το αύριο και η περιθωριοποίηση λόγω έλλειψης εργασίας οδηγεί στην περιθωριοποίηση και στον κοινωνικό αποκλεισμό, πλήττοντας την αξιοπρέπεια, την αυτοεκτίμηση και την ψυχική ηρεμία των ατόμων που την υφίστανται.

Για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από τη λογική της ελεημοσύνης σε προσωπικό επίπεδο και να τη δούμε ως πρόβλημα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων τμήματος της κοινωνίας μας, το οποίο απαιτεί από τον υπόλοιπο πληθυσμό να δημιουργήσει ή να ενεργοποιήσει θεσμούς που θα λειτουργούν απαγορευτικά στη διόγκωση του προβλήματος. Ένας από αυτούς τους θεσμούς είναι και το Κοινωνικό Παντοπωλείο το οποίο όταν αναπτυχθεί πλήρως θα μπορεί, εκτός από τα απαραίτητα είδη διαβίωσης, να παρέχει στους δικαιούχους ψυχολογική υποστήριξη, δωρεάν εκπαίδευση των παιδιών και πολλά άλλα.

Η επιλογή τους θα γίνει με αυστηρά κριτήρια και μετά από κοινωνική έρευνα η οποία θα γίνεται από επιστημονική ομάδα η οποία θα οριστεί από το Δήμο. Για να λειτουργήσει η δομή αυτή όπως πρέπει η 9μελής Επιτροπή έκρινε ότι θα πρέπει να υπάρξει οικονομική συμμετοχή του Δήμου.