Ιατρική τεχνολογία αιχμής στην καταπολέμηση του καρκίνου

Με τη δωρεά, την περασμένη Τρίτη, του Γραμμικού Επιταχυντή «Varian Unique» στο Γενικό Αντικαρκινικό και Ογκολογικό Νοσοκομείο των Αθηνών «Άγιος Σάββας» και την ανακαίνιση της Πτέρυγας «Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλος», οι οικογένειες Κωνσταντίνου, Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελοπούλου, συνέχισαν τη μακρά και διαχρονική παράδοση δωρεών και ευεργεσιών της οικογένειας Αγγελόπουλου, στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, αλλά και ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο. Μια παράδοση που ξεκίνησε από τους Παναγιώτη και Δημήτριο Αγγελόπουλο, οι οποίοι το 1976 προσέφεραν στο Νοσοκομείο ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας «Βήτατρον 45», εις μνήμην του αδερφού τους Ιωάννη, σε μια εποχή που σε ολόκληρο τον κόσμο λειτουργούσαν, τότε, μόνον άλλα 13 παρόμοια. Το 2000 ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος είχε δωρίσει στο ίδιο Νοσοκομείο δύο επιταχυντές Mevatron M6 και Mevatron Primus. Στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η πατρίδα μας, πολλαπλασιάζεται η αξία, η σημασία και η ουσία της συνολικής προσφοράς μιας οικογένειας που συμπληρώνει τρεις γενιές δωρητών, σε μια διαχρονική διαδρομή αρωγής της πολιτείας στην προσπάθεια για την ανακούφιση των πασχόντων συνανθρώπων μας.

Καθώς η δωρεά του γραμμικού επιταχυντή στο Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Άγιος Σάββας» έγινε σε μνήμη και σε επιθυμία της πρόωρα χαμένης από τον καρκίνο, συζύγου του Γιώργου Αγγελόπουλου, Ιωάννας Αγγελοπούλου – Στάχτου, ο τίτλος της εκδήλωσης «Χάρις σε εσένα Ιωάννα», εκφράζει και περιγράφει ένα συγκινητικό παράδειγμα πραγμάτωσης των αξιών της αλληλεγγύης, της προσφοράς και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Ένα παράδειγμα προς μίμηση και ένα λαμπρό πρότυπο της έμπρακτης διάθεσης προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Η διαδρομή, εξάλλου, της Οικογένειας Αγγελόπουλου στα κοινωνικά δρώμενα χαρακτηρίζεται από τη διαρκή και ουσιαστική προσπάθεια για την ανακούφιση του ανθρωπίνου πόνου, γι’ αυτό και δεν μας εκπλήσσει ούτε το ύψος, ούτε και η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης δωρεάς. Εξάλλου, το ελληνικό κράτος και η ελληνική κοινωνία, έχουν σε πάμπολλες περιπτώσεις ευεργετηθεί από την άδολη διάθεση προσφοράς σπουδαίων ευεργετών και αν μη τι άλλο, πρέπει να φροντίσουμε όχι μόνο να μην αποθαρρύνουμε αλλά και για να διευκολύνουμε τέτοιες σπουδαίες πρωτοβουλίες και ενέργειες. Κρίνεται, απαραίτητη, λοιπόν, η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των δωρεών, με βασική μας αρχή την ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου.

Εν κατακλείδι, μιλώντας από την πλευρά του γιατρού ο οποίος υπηρετεί σε Ογκολογικό Νοσοκομείο -αυτό της Κηφισιάς- δεν γίνεται να μην υπογραμμίσω πως μπορεί να είναι το προσωπικό, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι επαγγελματίες  υγείας, αυτοί που δίνουμε πνοή στον θεραπευτικό αγώνα κατά του καρκίνου, στη δύσκολη όμως αυτή μάχη είναι απαραίτητο να έχουμε στο θεραπευτικό μας οπλοστάσιο την «αιχμή του δόρατος» των σύγχρονων ιατρό-τεχνολογικών μέσων. Με τις πολλά υποσχόμενες δυνατότητες της υπερσύγχρονης βιοϊατρικής τεχνολογίας στη διάθεσή μας, μπορούμε να ανοίξουμε καινούριους δρόμους ελπίδας για τους συνανθρώπους μας οι οποίοι μάχονται ενάντια στον καρκίνο, φροντίζοντας για την ολιστική θεραπευτική τους αντιμετώπιση και για την αποκατάσταση τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής τους υγείας.

 

Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD

Ψυχίατρος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Επιστημονικός Συνεργάτης

Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής

Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς “Άγιοι Ανάργυροι”