Η Βάλια Κάλντα σημαίνει ζεστή κοιλάδα. Δείτε το βίντεο

Η Βάλια Κάλντα που σημαίνει ζεστή κοιλάδα, είναι μία κοιλάδα με τρία δάση. Από το 1966 η περιοχή έχει κηρυχθεί Εθνικό Πάρκο.

Η Βάλια Κάλντα είναι στην περιοχή των Γρεβενών, στη βόρεια πλευρά του βουνού της Πίνδου. Η διάσχιση της Βάλια Κάλντα μέσω του μονοπατιού που κινείται παράλληλα προς το Αρκουδόρεμα είναι μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές πορείες και ένας από τους πιο συνηθισμένους προορισμούς των φυσιολατρών επισκεπτών της περιοχής. Στην κοιλάδα ζουν αγριογούρουνα, λύκοι, ζαρκάδια, αγριόγιδα, αγριόγατοι.

Στα ποτάμια ζει η πανέξυπνη βίδρα και στα μονοπάτια της περιοχής συναντώνται τα ίχνη της καφέ αρκούδας. Στην κοιλάδα συναντώνται εξήντα είδη θηλαστικών και περισσότερα από 180 είδη πουλιών. Δρυοκολάπτες, χρυσαετοί, ασπροπάρηδες, χρυσογέρακα, φιδαετοί, γερακίνες, διπλοσάινα, ξεφτέρια, χουχουριστές, γιδοβυζάχτρες, δενδροτσοπανάκοι, χιονάδες, αετομάχοι, μαυρολαίμηδες, νεροκότσυφες, χιονοψάλτες, σταχτοσουσουράδες.

Στα ποτάμια της κοιλάδας συναντάμε δυο σπάνια είδη πέστροφας. Αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους και παρθένους δρυμούς. Είναι από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας,του λύκου και του αγριόγιδου. Καθώς και χώρος όπου καταφεύγουν να ξεχειμωνιάσουν τα πιο σημαντικά είδη της ελληνικής πανίδας Επιπλέον, υπάρχουν πολλά είδη μανιταριών και ερπετών όπως οχιές, σαύρες, σαλαμάνδρες, αστρίτες.

Επτά από αυτά τα είδη προστατεύονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά το θρύλο, δύο αδέλφια δράκοι, μάλωσαν πολύ. Στη διάρκεια του τσακωμού, αυτός που κατοικούσε στη Φλέγγα πετούσε βράχους και ο άλλος που κατοικούσε στο Αβγό πετούσε ρόμπολα . Η δρακομάνα βλέποντας το σκοτωμό, βγήκε από την υπόγεια κρυψώνα της και από τη μεγάλη της οργή σχηματίστηκε το Αρκουδόρεμα.