Η τοποθέτηση Χρήστου Σιμορέλη στην ολομέλεια της Βουλής για την ΕΡΤ

simorelis vouli

H τοποθέτηση στην ολομέλεια της Βουλής, στη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων Χρήστου Σιμορέλη

Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Βουλή των Ελλήνων να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την επανίδρυση και λειτουργία του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της ΕΡΤ. Όπως υποσχέθηκε αυτή η Κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο αυτό, πετυχαίνει την επαναφορά του αγαθού της Δημόσιας Ενημέρωσης, αποκαθιστώντας την ίδια ώρα μία μεγάλη αδικία.

Την 11η Ιουνίου του 2013, εκείνη τη μέρα που αποτέλεσε ντροπή για τη δημοκρατία, η τότε Κυβέρνηση και νυν αντιπολίτευση, με το πιο αντιδημοκρατικό και χυδαίο τρόπο, αποφάσισε να ρίξει το μαύρο στην ΕΡΤ , στερώντας τους Έλληνες πολίτες από την ιστορική δημόσια τηλεόραση και βάζοντας εκατοντάδες εργαζόμενους σε καθεστώς ανεργίας. Με όπλο τη βία, τη καταστολή και τακτικές που ταιριάσουν σε απολυταρχικά καθεστώτα, επιβάλατε αυτό το θλιβερό και ντροπιαστικό συμβάν. Ακολουθώντας τη μέθοδο του ξαφνικού θανάτου βυθίσατε στο σκοτάδι το μέλλον, όχι μόνο των εργαζόμενων αλλά και των οικογενειών τους.

Και σήμερα, 22 σχεδόν μήνες μετά από αυτή τη σπίλωση της ενημέρωσης. 22 μήνες μετά από το μεγαλειώδη αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, που κράτησαν ψηλά την τιμή και την αξιοπρέπεια του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, έρχεται επιτέλους η δικαίωση. Η πόρτα του Ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή θα ανοίξει ξανά.

Μας είπατε λοιπόν κύριοι συνάδελφοι ότι η ΕΡΤ είναι κρατικοδίαιτη, έχει αμαρτωλό παρελθόν, είναι κρατική και όχι δημόσια. Εδώ λοιπόν ας αναρωτηθούμε επί ποιων κυβερνήσεων η ΕΡΤ πήρε τέτοια μορφή και ποιοι φταίνε για αυτό. Σίγουρα δεν φταίνε οι εργαζόμενοι που πλήρωσαν το τίμημα.

Είναι πάγια τακτική του νεοφιλελευθέρου οικονομικού δόγματος, η απαξίωση των δημόσιων αγαθών, ο υποβιβασμός της πραγματικής τους αξίας, και μετά είτε ο περιορισμός τους, προς όφελος του Ιδιωτικού τομέα, είτε όπως έγινε αλλού, το ξεπούλημα τους. Επίσης όποιος αντιτίθεται στο παραλογισμό σας, αποκαλείται «κρατιστής».
Επειδή λοιπόν άμα ακολουθούσαμε αυτό το δόγμα σε λίγο θα πληρώνουμε ενοίκιο για τον αέρα που αναπνέουμε, η κυβέρνηση που έχει την κουλτούρα και τις αξίες της Αριστεράς, θα προστατεύσει τα δημόσια αγαθά με κάθε τρόπο.

{youtube}yJebderdzEs{/youtube}

Το μήνυμα είναι σαφές:

Οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου έδωσαν μια πολύ καθαρή εντολή στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, για τέλος των Μνημονίων, για ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πράξη αυτή την εντολή. Επιθυμούμε να αναδείξουμε τις ευθύνες όσων εφάρμοσαν τις πολιτικές της λιτότητας τα τελευταία πέντε χρόνια – που δημιούργησαν κοινωνικά ερείπια – και την ανάγκη να στραφεί η χώρα με έναν βιώσιμο τρόπο στην ανάπτυξη, κάνοντας μεγάλες αλλαγές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ένα ισότιμο και αξιοσέβαστο κράτος-μέλος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Το μαύρο της ΕΡΤ ανήκει στα ερείπια.
Η νέα, ανεξάρτητη και χειραφετημένη ΕΡΤ, που θα έχει τη φωνή των εργαζομένων και της κοινωνίας, που θα είναι πραγματικά ανεξάρτητη και θα σέβεται το αγαθό της ενημέρωσης, ανήκει σε αυτές τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Μέσα, λοιπόν, στα δικαιώματα του κάθε πολίτη είναι το δικαίωμα της ενημέρωσης. Αυτήν την ΕΡΤ θέλουμε.
Η ΕΡΤ που θέλουμε δεν θα έχει τις παθογένειες του παρελθόντος, τα κομματικά κριτήρια, και τις αναξιοκρατικές επιλογές. Θα είναι ένας διαφανής φορέας, όπου οι διοικούντες θα είναι κοινωνικά αποδεκτά πρόσωπα, που θα προκύψουν από διαβούλευση και όχι βαμμένοι σε κάποιο κομματικό χρώμα όπως γινόταν στο παρελθόν.
Σε αυτήν την ΕΡΤ, θα αξιοποιηθούν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν, δεν θα πεταχτούν στο δρόμο όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Θέλουμε μία δημόσια ραδιοτηλεόραση με πρόγραμμα που θα ανταγωνίζεται σε ακροαματικότητα και τηλεθέαση τα ιδιωτικά κανάλια. Με ένα πρόγραμμα όμως αναβαθμισμένο και ποιοτικό. Θέλουμε μία δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα έχει έσοδα. Που με το πρόγραμμα της θα παράγει αξία θα ψυχαγωγεί, θα ενημερώνει και θα αποτελεί ένα πυρήνα πολιτισμού προσγειωμένου στη κοινωνία και τον πολίτη.

Υπ αυτό το πρίσμα, με μεγάλη μου χαρά θα ψηφίσω αυτή την αποκατάσταση της δημοκρατίας, επιστρέφοντας στους συμπολίτες μου ένα αγαθό που άδικα στερήθηκαν.

Και τελειώνοντας, θα ήθελα να κλείσω, καθησυχάζοντας τους συναδέλφους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η δική μας αντίληψη για τα δημόσια αγαθά απέχει μεγάλη απόσταση από τη δική σας. Δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος διότι εμείς δίνουμε αξία στη διασφάλιση αυτών των αγαθών την ίδια στιγμή που εσείς θέλετε τα πάντα να γίνουν ιδιωτικά. Άρα η επιτυχία της ΕΡΤ είναι πρωτίστως θέμα ιδεολογίας, αξιών και πολιτικής βούλησης.

.