Οι θεσμοί απορρίπτουν την επιστολή Τσίπρα: Δυστυχώς κλείσαμε, περάστε από Δευτέρα

komision-750

Δεν υπάρχει σοβαρή βάση συζήτησης, λένε αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Η πρώτη αντίδραση των δανειστών στην επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους εκροσώπους των θεσμών είναι αρνητική.

Καμία συζήτηση για νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα, πριν από το δημοψήφισμα, διεμήνυσε η Καγκελάριος Μέρκελ σε ομιλία της προς τους Γερμανούς βουλευτές. Χθες το βράδυ λάβαμε αίτημα από τον Αλέξη Τσίπρα για νέο πρόγραμμα, είπε η κυρία Μέρκελ αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε καμία απόφαση πριν αποφασίσει σχετικά η γερμανική Βουλή.

Απορριπτικές είναι απ’ ότι φαίνεται οι προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων μας για τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, πριν από λίγο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα έχει τελειώσει, η ελληνική κυβέρνηση δεν φρόντισε να είναι σαφής η επιστολή που έστειλε».

Αρνητικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις και από αξιωματούχους των Βρυξελλών. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Reuters η επιστολή Τσίπρα περιλαμβάνει στοιχεία που δύσκολα θα δεχθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να συζητήσουμε οποιαδήποτε σοβαρά μέτρα. Η Ελλάδα πρέπει καταρχήν να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλει και μετά, κάτω από τις πολύ επιβαρυντικές προϋποθέσεις, πρέπει να συνομιλήσουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, είμαστε σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση, εξαιτίας μιας όχι πλέον κατανοητής συμπεριφοράς της Ελλάδας», επεσήμανε φανερά εκνευρισμένος ο Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Απέρριψε τη νέα επιστολή του Αλέξη Τσίπρα ως ασαφή και τόνισε ότι η τελευταία προσφορά των πιστωτών που τίθεται σε δημοψήφισμα «δεν είναι πλέον υπαρκτή», καθώς το δεύτερο πρόγραμμα έχει τελειώσει. Είπε ακόμη πως έχουμε μια εντελώς νέα κατάσταση, καθώς η Ελλάδα δεν πλήρωσε τη δόση στο ΔΝΤ και βάσει των κανόνων του Ταμείου βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας (default).

«Δεν κάνουν καμία χάρη στους πολίτες τους, τους οποίους λυπάμαι, όταν τους παρουσιάζουν διαρκώς λάθος πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας εκτός Ελλάδας που να έχει κατανόηση για την τακτική καθυστερήσεων της ελληνικής κυβέρνησης», σημείωσε.

Στο μεταξύ, «υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες» ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Η επιστολή αναφέρει, για παράδειγμα, μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας από το φθινόπωρο. Είναι μόνο μια πρόταση, τίποτα παραπάνω». «Δεν πιστεύω ότι το Eurogroup πια δίνει πίστη σε αυτές τις υποσχέσεις έτσι απλά. Παρεμπιπτώντως, ζητούν την παράταση του προγράμματος, που έχει ήδη λήξει» πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η επιστολή Τσίπρα περιλαμβάνει στοιχεία που οι υπουργοί της Ευρωζώνης πολύ δύσκολα θα αποδεχθούν, έγραψε μόλις το Reuters σχολιάζοντας την προσπάθεια του πρωθυπουργού να έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους στο «και πέντε».

Ντάισελμπλουμ: Το πρόβλημα είναι η στάση της κυβέρνησης

Ενδεικτικές της στάσης της ελληνικής πλευράς είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τρίτη. Όπως τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, λόγω της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.

koolnews.gr