Η ποίηση ένωσε τη Μαριούπολη (Ουκρανία) με τα Τρίκαλα (Ελλάδα)

Ένα ξεχωριστό μάθημα πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019, στην Έδρα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του μαθήματος «Νεότερη  Ελληνική Λογοτεχνία – Ποίηση».

Οι φοιτητές και φοιτήτριες συνδέθηκαν μέσω SKYPE  με τους μαθητές του 1ουΕπαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Τρικάλων με τους οποίους συμπαρουσίασαντα ποιήματα των Ελλήνων ποιητών: 1) Του Μίλτου  Σαχτούρη : «Ο Στρατιώτης Ποιητής»  και 2) του  Κωνσταντίνου  Καβάφη «Ιθάκη».  Παρουσιάστηκαν οι εκδόσεις των ποιημάτων σε κόμικ σε τρεις γλώσσες: Στα ελληνικά και αγγλικά πουεπιμελήθηκαν οι μαθητές με τη βοήθεια της Φιλολόγου κ. Θεοδώρας  Φαλαγκάρα (Ελλάδα) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης  και στη συνέχεια  η ουκρανική μετάφραση του « Στρατιώτη Ποιητή» πουεπιμελήθηκαν οι φοιτήτριες /τες  με τη βοήθεια του διδακτικού προσωπικού της Έδρας και των  αποσπασμένων φιλολόγων από τα Τρίκαλα –Ελλάδακ. Αργύρη Νίκα και  Έφης Μακρή, ενώ για τον Καβάφη χρησιμοποιήθηκε η μετάφραση τουΓκριγκόριΚότσουρ.

Μάλιστα, η χαρά και η συγκίνηση περίσσεψαν τη στιγμή που οι φοιτητές  ΝτμίτροΒορόνα και η Λιάνα Νταντιάνι  παίζοντας με την κιθάρα , τραγούδησαν τον μελοποιημένο « Στρατιώτη Ποιητή» από τον συνθέτη ΓιάννηΣπανό!

Την όλη δραστηριότητα παρακολούθησαν ο αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Μαριούπολης κ. ΙωάννηςΜαυρομμάτης,  ο αντιπρύτανης του Κ.Π.Μ κ.ΝικολάιΤροφίμενκο,  η Αντικοσμήτορας καΑλιόναΠιτσαχτσή, οι καθηγήτριες της Έδρας κ.ΙρίναΡοζκόβα, Ιουλία Κιόρ, Ναταλία Κομπιλένκο,ΙουλίαΛαμπέτσκα, ΟξάναΝοβίτσκαγια, Κατερίνα Ζαπκό, Όλγα Γκαργκάγιεβακαι ο εκπρόσωπος του Δήμου Ζωγράφου κ. Γιάννης Μπερσίμης.

Από τα Τρίκαλα παρακολούθησαν την παρουσίαση ο Διευθυντήςκ. Νικόλαος Ντόγκας, η Σχολική Σύμβουλος  Φιλολόγων κα ΑγγελικήΦούντα,  η επιβλέπουσα καθηγήτρια κα Θεοδώρα  Φαλαγκάρα καθώς επίσης και οι καθηγητές /τριες καιοι μαθητές /τριες της Γ΄τάξης  του  1ουΕπαγγελματικούΛυκείου (ΕΠΑΛ) Τρικάλων.

Η ωραία αυτή πρωτοβουλία ξεκίνησε πέρυσιτον Μάιο από τον κ. Νικόλαο Ντόγκα ο οποίος σε συνεννόηση με τους  τρικαλινούς αποσπασμένουςκαθηγητές στην  Ουκρανία καιτην Προϊσταμένη της Έδρας κ. Ιουλία Ζαρίκοβα απέστειλε δωρεάν αρκετά αντίτυπα από τα οπτικοποιημένα σε μορφή κόμικ ποιήματα που επιμελήθηκαν οι μαθητές του 1ουΕπαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Τρικάλων, Απόστολος και Γεώργιος Αναγνώστου.

Η όλη εκδήλωση συνέβαλε καθοριστικά τόσο, ώστε να είναι διάχυτη η ελπίδα όλων ότι η κίνηση θα αποτελέσει το έναυσμα και για περαιτέρω αντίστοιχες δραστηριότητες και συνεργασίες στο πλαίσιο της διεθνοποίησης των εκπαιδευτικών πρακτικών και συστημάτων.