Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κέρδισε τις εντυπώσεις στη διεθνή έκθεση τροφίμων ποτών Anuga της Κολονίας

Γ. Λαδόπουλος: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις εξαγωγές και τις επιχειρήσεις που επενδύουν

Θετικές κριτικές για την άρτια παρουσία των προιόντων τους, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών, ενισχύοντας περαιτέρω τις εξαγωγές, απέσπασαν οι Θεσσαλικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια της φετινής διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών Anuga 2021 που πραγματοποιήθηκε στην Κολονία της Γερμανίας, από 8 -13 Οκτωβρίου.

Η  Anuga είναι η παγκοσμίως μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τροφίμων και ποτών και αποτελεί την σημαντικότερη επιχειρηματική και επικοινωνιακή πλατφόρμα για τον κλάδο, ενώ πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια.

Στην πρώτη ουσιαστικά, μετά -covid  μεγάλη διεθνή Έκθεση, ο απολογισμός των θεσσαλικών εταιρειών που επένδυσαν στην προβολή των κορυφαίων προϊόντων τους στην παγκόσμια αγορά, ήταν αναμφίβολα θετικός. Η επιφυλακτικότητα που κυριαρχούσε στις τάξεις των Θεσσαλών εκθετών, λόγω του κλίματος που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοιού, έδωσε την θέση της στην ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό, καθώς οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν επιβράβευσαν όσους επενδύουν στην ποιότητα, στην εξωστρέφεια και στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση ήταν σημαντική με σχεδόν 200 συμμετοχές, ενώ τα δύο περίπτερα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις επιχειρήσεις των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, κέρδισαν τις εντυπώσεις. Ο απολογισμός για την Περιφέρεια ήταν θετικός, καθώς σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Λάρισας και Μαγνησίας ο στόχος επιτεύχθηκε και δεν ήταν άλλος από τη στήριξη των επιχειρήσεων, τη τόνωση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας και την απόκτηση της επιθυμητής προστιθέμενης αξίας στα παραγόμενα στον θεσσαλικό κάμπο, προϊόντα.

Οι λαρισινές εταιρείες που συμμετείχαν στο περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην έκθεση ANUGA 2021 ήταν οι: Agronuts Α.Ε (ξηροί καρποί, Κ. Λανάρας), Κατσάρος Νικόλαος (Οινοποιείο, έδρα Τύρναβος), Τυροκομικά Έξαρχος (Ελασσόνα), Ζυθοποιία Πηνειού ΙΚΕ, Ιπποκρατικά Βασικά αγαθά ΙΚΕ (ρίγανη, ριγανέλαιο), Οινοποιεία Τσιλιλή (έδρα Τύρναβος). Οι  συμμετέχουσες εταιρίες από τη Μαγνησία ήταν οι: Quartet Γκοφρετοποιία, Βολιώτης Απόστολος: Ελαιοτριβείο – Τυποποιητήριο – Εμπόριο Ελαιολάδου, Αναγνώστου Γ. & Α. – Καλογιάννη Α.: Παρασκευή και Εμπορία Προϊόντων Τόνου, Λαϊτσος Νικ.: Τυροκομείο, Λυχναράς Βεργίνα: Εμπόριο – Τυποποίηση – Εξαγωγή Ελαίων & Ελαιολάδου, Παπαρίζου Ευσταθία – Papastathis Farm: Ξηροί Καρποί και Προϊόντα αυτών.

Στο περίπτερο της Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση γευσιγνωσίας, καθώς ο σεφ Κων/νος Βασάλος σε συνεργασία με την εταιρία Promo Solution μαγείρεψε και πρόσφερε στους επισκέπτες το παραδοσιακό πηλιορείτικο σπετζοφάι.

Επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος. Στην αποστολή συμμετείχε η  γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας Ελένη Αργύρη. Tο Επιμελητήριο Λάρισας εκπροσώπησε ο πρόεδρος Σωτήρης Γιαννακόπουλος και το διοικητικό μέλος Δημ. Λέκκας.

Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και επικεφαλής της Θεσσαλικής αποστολής στην Anuga, Γιώργος Λαδόπουλος δήλωσε: «Είναι θετικό το γεγονός ότι όλοι οι εκθέτες, παρόλη τη δύσκολη συγκυρία λόγω του covid- 19  εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την συμμετοχή τους στην έκθεση Anuga 2021. Αυτό μας δημιουργεί πρόσθετη υποχρέωση και μεγαλύτερο καθήκον να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη έμφαση την προσπάθεια για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, αλλά πολύ περισσότερο των προϊόντων που οι επιχειρηματίες εκπροσωπούν επάξια και προβάλλουν. Άλλωστε η διαρκής ενίσχυση της εξωστρέφειας, ιδιαίτερα των ποιοτικών μας αγροτικών προιόντων, χαρακτηρίζει την πολιτική του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, ο οποίος ήταν από τους πρώτους Αυτοδιοικητικούς που πίστεψαν και επένδυσαν σε  έργα και δράσεις που ενισχύουν  τις εξαγωγές και δίνουν  την απαιτούμενη προστιθέμενη αξία στα τρόφιμα και τα ποτά που παράγονται στη θεσσαλική γη.

Τα θεσσαλικά προϊόντα δημιουργούν κυκλική οικονομία, θέσεις εργασίας, πρόσθετο εισόδημα και σε κάθε περίπτωση, ποιότητα ανάπτυξη και πρόοδο στον τόπο μας. Για μας αυτό είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μία πρόταση που καταθέσαμε οι εκπρόσωποι των Περιφερειών που συμμετείχαμε στην Έκθεση, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη είναι ότι στις επόμενες μεγάλες εκθέσεις παγκόσμιου βεληνεκούς, ή εθνικής ταυτότητας με υψηλή επισκεψιμότητα, χρειάζεται να  αποκτήσουμε μια εθνική στέγη, με δημόσιο φορέα, ο οποίος θα καθορίζει και θα δημιουργεί τις εκθέσεις. Μόνο κερδισμένοι θα βγούμε όταν λειτουργήσουμε με κρατική συνείδηση και με τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι Περιφέρειες μαζί, αλλά και η κάθε μία χωριστά, μέσα από ένα δημιουργικό συναγωνισμό, θα εξασφαλίσουμε την υπεραξία που όλοι επιδιώκουμε και την υψηλότερη ποιότητα. Σε κάθε περίπτωση εμείς  διασφαλίζουμε  και δημιουργούμε εκείνη την δυναμική, που μας επιτρέπει να καμαρώνουμε και να υπερηφανευόμαστε για τα Θεσσαλικά προϊόντα» πρόσθεσε ο κ. Λαδόπουλος .