Η παραπληροφόρηση ορισμένων ΜΜΕ για τη δημοσκόπηση της ΚάπαResearch

Μετά τη δημοσίευση της δημοσκόπησης της Κάπα Research στη σημερινή εφημερίδα «Το Έθνος», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17-18 Σεπτεμβρίου 2018, μετά τις εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σε δείγμα 1005 πολιτών, ορισμένα ΜΜΕ έγραψαν ότι κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι εθνικές εκλογές θα είναι ντέρμπι.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 4,9 ποσοστιαίες μονάδες, δεν αναφέρουν όμως ότι αυτή διαφορά προκύπτει μόνο από την πρόθεση ψήφου, χωρίς τις κατάλληλες αναγωγές των αναποφάσιστων που ανέρχονται στο 21,4%, ώστε να προκύψει η πιο αντικειμενική πρόβλεψη ψήφου.

Επίσης από τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης, προκύπτουν τα εξής:

  • Για την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία χρόνια, το 80% δηλώνει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ μόλις το 16% εκτιμά ότι έχει λάθος ρότα.
  • Η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για φορολογικό συντελεστή φυσικών προσώπων για  εισοδήματα έως 10.000 €, κρίνεται θετικά από το 76% των πολιτών.
  • Ένα από τα δυνατά χαρτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αναμφίβολα η στάση του στο Σκοπιανό και το 52% λοιπόν των πολιτών χαιρετίζει την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη ΝΔ.
  • Το 52% δηλώνει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία και τους πολίτες, ενώ το 33% δηλώνει ότι θα έχουν αρνητική επίδραση.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα σε τομείς που αφορούν το σχέδιό του για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση των φόρων και της ανεργίας.
  • Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 32%, έναντι του 27% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η ανάλυση και η αναγωγή των αναποφάσιστων της παραπάνω δημοσκόπησης και προκύπτουν τα τελικά ποσοστά πρόβλεψης ψήφου των κομμάτων. Παρατηρούμε λοιπόν τα εξής:

 

  • Η τελική διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 11,6 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Η ΝΔ προκύπτει αυτοδύναμη με 154 έδρες, έναντι 69 του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στη Βουλή εισέρχονται πέντε κόμματα.

Λαμβάνοντας υπόψη κανείς τόσο τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης, όσο και τα ποσοστά πρόβλεψης ψήφου των κομμάτων, θα αναρωτιέται για ποιο κλείσιμο ψαλίδας μιλάμε και για ποιο ντέρμπι. Εκτός και εάν αυτοί που τα γράφουν θεωρούν τη διαφορά 11,6% κλείσιμο της ψαλίδας και ντέρμπι!

Τελικά η σημερινή δημοσκόπηση του ΕΘΝΟΥΣ, αντί να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ, τα κατάφερε και την έβγαλε αυτοδύναμη.

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Τομεάρχης Οργανωτικού ΝΔ Τρικάλων

Συνταγματάρχης ε.α.

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

MSc Τηλεπισκόπισης UK