Η ομιλία της Π. Δριτσέλη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

 

dritseli_vouli_2

 

 

 

 

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Δριτσέλη Παναγιώτα στην τοποθέτησή της, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2013 τόνισε τα εξής: «Διαβάζοντας κανείς αυτόν τον Προϋπολογισμό, το πρώτο που διαπιστώνει είναι η εξόφθαλμη ομολογία της Κυβέρνησης ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Tα ποσοστά και οι αμείλικτοι αριθμοί κάνουν λόγο για ανεργία 52% σε νέους έως είκοσι πέντε χρόνων, αύξηση της κατάθλιψης, αύξηση του κύματος μετανάστευσης και ακόμη χειρότερα για 3,8 περίπου εκατομμύρια αναλφάβητους ανθρώπους και παιδιά που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Για τον ελληνικό αθλητισμό στο σύνολό του προβλέπεται να διαθέσετε μόλις το 0,007% του κρατικού Προϋπολογισμού. Είναι σημαντικό να τονιστεί, επίσης, ότι στον Προϋπολογισμό –και αυτό είναι μία ακόμη αρνητική καινοτομία αυτής της Κυβέρνησης- δεν υπάρχει καμία ειδική πρόβλεψη για τη σχολική φυσική αγωγή, για την προμήθεια αθλητικού υλικού, τη μεταφορά των μαθητών σε σχολικούς αγώνες, τη συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων σε σχολεία και δήμους, το σωματειακό αθλητισμό, την αθλητική έρευνα και επιμόρφωση, ούτε, βέβαια, για τον αθλητισμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Είναι γνωστό ότι ο αθλητισμός επιδρά θετικά στον άνθρωπο, επιδρά και στην υγεία του και στο πνεύμα του. Προάγει αξίες, όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η συλλογικότητα. Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι απομακρύνει τα παιδιά, τους νέους ανθρώπους από πολύ επικίνδυνους δρόμους, από την παραβατικότητα και από νοσηρούς εθισμούς.

Ο κύριος Υφυπουργός, λοιπόν, με πολιτικάντικους λεονταρισμούς εξακολουθεί να υπόσχεται αφειδώς αθλητικά σχολεία, προγράμματα για την εκμάθηση κολύμβησης, προγράμματα για διαβητικούς και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα; Όσα αθλητικά γυμνάσια απέμειναν θα κλείσουν λόγω αδυναμίας μεταφοράς των μαθητών. Όλα τα κολυμβητήρια της χώρας είναι υπερχρεωμένα και κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Το πιο τραγικό παράδειγμα, μετά από τις on camera χειραψίες και τους επαίνους, είναι ότι οι παραολυμπιονίκες μας έμαθαν ότι καταργείται το αναπηρικό τους επίδομα.

Σε αυτό εύλογα αναρωτιέται κανείς το εξής: πώς ανάμεσα στους Βουλευτές, που πρόκειται ουσιαστικά να καταψηφίσουν την καταδίκη του ελληνικού αθλητισμού, βρίσκονται και Βουλευτές, οι οποίοι οφείλουν την αναγνώρισή τους, οφείλουν την αγάπη με την οποία ο κόσμος τους περιέβαλλε, στον αθλητισμό.

Μιλάω ευθέως για τον κ. Ιωαννίδη, τον κ. Κικίλια, τον κ. Αηδόνη, την κυρία Άννα Καραμανλή, τη γνωστή αθλητικογράφο. Μα, ιδιαιτέρως, μιλάω για τον κ. Πύρρο Δήμα, ο οποίος σήκωσε στους ώμους του έναν ολόκληρο ελληνικό λαό και είναι Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Πραγματικά, διερωτώμαι τι ακριβώς θα πει σε όλα αυτά τα παιδιά, τι θα πει σ’ αυτούς τους ανθρώπους, που δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν το έργο τους.

Τα ολυμπιακά ακίνητα αποτελούν ένα μεγάλο οικονομικό διακύβευμα για εσάς και τους δανειστές σας. Προφανώς και τα βγάζετε προς πώληση. Ας μη μιλήσουμε για το σκανδαλώδες ξεπούλημα του κερδοφόρου οργανισμού ΟΠΑΠ.

Κοντολογίς, είναι πασιφανές ότι τα νεοφιλελεύθερα μορφώματα, που σας υπαγορεύουν τους υπολογισμούς, δεν έχουν κανέναν ενδιαφέρον για τον αθλητισμό και για τις αξίες που αυτός αντιπροσωπεύει. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξανεμίσουν κάθε δομή και θεσμό κοινωνικής μέριμνας.

Αυτός ο Προϋπολογισμός, λοιπόν, δεν είναι παρά ένα νεοφιλελεύθερο παραλήρημα και μάλιστα, αποτυχημένο, αφού ακόμα και με αυτήν την άγρια συνταγή, ακόμα και με τη διάλυση κάθε ίχνους κοινωνικής πολιτικής, όχι μόνο δεν καταφέρνετε να καταστήσετε το χρέος βιώσιμο, αλλά το αυξάνετε και υπέρογκα.

Καθήκον μας είναι η ανατροπή της δικής σας ανάλγητης συγκυβέρνησης και να είστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα ο λαός θα φέρει στη διακυβέρνηση της χώρας μια κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ».

 

 

.