Η Λάρισα αναπτύσσει ιδέες και προτείνει λύσεις προς την NASA

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός NASASpaceAppsChallenge 2019 που διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Λάρισας από τον φορέα Βιομιμητισμού Ελλάδος Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

Φέτος η συμμετοχή άγγιξε τους 29.000 πολίτες από 80 χώρες και 230 πόλεις σε όλο τον κόσμο που συνεργάστηκαν  για να αναπτύξουν τις λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις  για τη γη, χρησιμοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα της NASA.

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον κ. ΑυγούστοΠανταζίδη, υποψήφιο αστροναύτη advancing x και τον κ. Αναστάσιο Βασιλειάδη, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας,ανέδειξε τις τρεις νικήτριες ομάδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη ψηφοφορία συμμετείχαν και οι ίδιες οι ομάδες.  Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα:

 1ο Βραβείο  Agrigators

Mέλη Ομάδας: Ιωαννίδου Θεοδώρα, Βολιώτης Αλέξανδρος, Παπαρσένης Κωνσταντίνος, Παπατζέλος Σταύρος, Παπατζέλος Γιώργος

Το HYDRIT είναι ένα σύστημα διαχείρισης άρδευσης, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τη βέλτιστη αποθήκευση και κατανομή νερού στη γεωργία. Με τους αλγόριθμους, συλλέγει και ερμηνεύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και τα χρησιμοποιεί για μελλοντικές συμβουλές για τη μεγιστοποίηση των καλλιεργειών, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα απόβλητα νερού.

2ο Βραβείο  THemma

Mέλη Ομάδας: Παπαδημητρίου Μανώλης, Διακοσάββα Θεώνη

Έχοντας ως μότο «Όχι άλλα τροχαία ατυχήματα», η ομάδα με την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών Τεχνητής Νοημοσύνης, πρότεινε μια λύση που μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα να αποτρέψει ορισμένους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τα τροχαία ατυχήματα.

3ο Βραβείο  GoSolar

Mέλη Ομάδας: Κορέλης Ελευθέριος, Κορέλης Παναγιώτης, Κορέλη Μαριλένα

Έχοντας ως πηγή έμπνευσης το ηλιακό σύστημα, η ομάδα προτείνει τον σχεδιασμό «ηλιακών μπαλών» για να χρησιμοποιηθούν στους δορυφόρους.

Υπόλοιπες ομάδες & ιδέες

Όνομα ομάδας: ENASTRON

Μέλη: Τουρναβίτη Χαραλαμπία, ΡαφαηλίαΓκόλτσου, Παπαβασιλείου Χρήστος, Κουτσιούκης Γιώργος

Σχεδιασμός ενός wirelessαεροπλάνου

 

Όνομα ομάδας: ETERNALLY

Μέλη: Οικονόμου Θωμάς, Οικονόμου Βασίλης, Οικονόμου Γεωργία

Η ομάδα δημιούργησε ένα βίντεο σχετικά με την προσπάθεια του ανθρώπου να εξερευνήσει το φεγγάρι.

 

Όνομα ομάδας: CROSSOVER

Μέλη: Σοφία Σαρούδη, Χατζηεφραιμίδη Μαρία, Ηλίας Ζάχος, Ρουμελιώτης Φώτης

Η ομάδα πρότεινε μια λύση για την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που μέσω του internet θα αποστέλλονται δεδομένα που αφορούν τη σύσταση των νερών των ωκεανών ενημερώνοντας ταυτόχρονα για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει.

 

Όνομα ομάδας: A-NASA

Μέλη: Μητσογιάννης Λάμπρος, Παπαδόπουλος Ιωάννης, Παπαδόπουλος Οδυσσέας-Αχιλλέας

Η ομάδα πρότεινε μια λύση που αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη.

 

Όνομα ομάδας: ΤΝΤ SPACELINES

Μέλη: Χρήστος Πολύζος, Ιωάννα Αετοπούλου

Η ιδέα αφορά τη δημιουργία τουTrans-NeptunianAirlinesενός δικτύου πλανητικών και δορυφορικών σταθμών με το στόλο ενός διαστημικού λεωφορείου που συνδέει τη Γη με πλανήτες και φυσικούς δορυφόρους που φτάνουν στα Τραν-Νεπτούνια μέρη στο άπειρο.

 

Υποστηρικτές / Χορηγοί / Βραβεία

Το συνέδριο και ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας – Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Τον χώρο παραχώρησε η κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Χορηγοί της φετινής εκδήλωσης ήταν το Αρτοποιείο ΓΟΥΡΓΙΩΤΗ (φαγητό), η εταιρεία MIKELCOFFEECOMPANY (καφές), η εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. (ροφήματα), το SuperMarket ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ (δωροεπιταγές) & η επιχείρηση Πέτρος Καφανελης(εκτυπώσεις). Όλο το προωθητικό υλικό δημιουργήθηκε από την εταιρεία EverythingisDesign.

Οι δύο πρώτες ομάδες που κέρδισαν διεκδικούν το παγκόσμιο βραβείο που είναι ένα ταξίδι στο διαστημικό σταθμό της NASA. Τέλος, το ΙΝ.ΑΝ.ΕΠ. προσέφερε στα μέλη της πρώτης ομάδας τη δυνατότητα να ταξιδέψουν δωρεάν στην Ευρώπη προκειμένου να εκπαιδευτούν και να εξελίξουν επιχειρηματικά την ιδέα τους.