Η Κατερίνα Παπακώστα για την παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αφενός οι κοινωνικές τους συναναστροφές έχουν περιοριστεί αρκετά, ακόμη και με άτομα της οικογένειας και αφετέρου έχει ενταθεί το αίσθημα μοναξιάς, αλλά και της κοινωνικής απομόνωσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πανδημία έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας, έχει υποβαθμίσει τη φροντίδα και την υποστήριξη που λαμβάνουν και έχει περιορίσει τον κοινωνικό τους ρόλο.

Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη και περιστατικά βίας και κακοποίησης των ηλικιωμένων σε δομές φροντίδας που έλαβαν το φως της δημοσιότητας, γι΄αυτόν τον λόγο λοιπόν, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ηλικιωμένους μας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο νέο του Νομοσχέδιο προβλέπει ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας και πρόληψης τέτοιων φαινομένων. Στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνο η αποτροπή της κακοποίησης, αλλά η δημιουργία του καλύτερου δυνατού περιβάλλοντος για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Περιορίζουμε την μοναξιά, την κοινωνική απομόνωση και την αδράνεια των υπερηλίκων… Είμαστε δίπλα τους, νοιαζόμαστε, ακόμα και από απόσταση!

 

Κατερίνα Παπακώστα-Βουλευτής Τρικάλων ΝΔ