Η Φον ντερ Λάιεν δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί, υποστηρίζει η βρετανική Telegraph

Ο σάλος στις Βρυξέλλες στον απόηχο της κόντρας της Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων δεν λέει να κοπάσει.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, Ευρωπαίοι διπλωμάτες φέρονται να ασκούν πιέσεις στην Φον ντερ Λάιεν να παραιτηθεί μετά την απόφασή της για περιορισμό των εξαγωγών των εμβολίων για την Covid-19 στη Β. Ιρλανδία, παρακάμπτοντας μέρος του Πρωτοκόλλου για το Brexit, γεγονός που πυροδότησε οργή στο Μπέλφαστ και το Λονδίνο.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε την Παρασκευή καθώς κλιμακωνόταν η κόντρα ΕΕ – Βρετανίας, για να υπαναχωρήσει λίγες ώρες αργότερα η ΕΕ. Ωστόσο, η αρχική απόφαση της Φον Ντερ Λάιεν να προχωρήσει με το σχέδιο αυτό χωρίς τη στήριξη κορυφαίων συμβούλων της και χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως σχετικά το Λονδίνο και το Δουβλίνο, φέρεται σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, να πυροδότησε την αντίδραση συνεργατών της, που την κατηγόρησαν ότι διακατέχεται από εκδικητική διάθεση έναντι της βρετανικής κυβέρνησης μετά το Brexit. «Γνωρίζεται ποιος είναι επικεφαλής της πολιτικής για την πανδημία της Covid-19 αυτή τη στιγμή. [Η Φον ντερ Λάιεν] γίνεται ολοένα και πιο εκδικητική λόγω του Brexit», φέρεται να είπε μια πηγή στην Telegraph, όταν ρωτήθηκε ποιος πίεσε για να περάσει η πρόταση για το φρένο στις εξαγωγές εμβολίων στη Β. Ιρλανδία. Άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης φέρεται να είπε ότι η κατάσταση αυτή θέτει εν αμφιβόλω την παραμονή της επικεφαλής της Κομισιόν στο πόστο της. Εκπρόσωπος της Φον ντερ Λάιεν, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει επί θεμάτων που σχετίζονται με την εσωτερική διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Κομισιόν.
Πηγή: iefimerida.gr