Η ΕΛΣΤΑΤ μεταξύ φάρσας και τραγωδίας

kyrtsos

Γιώργος Κύρτσος

Μετά τη μάχη εξουσίας που οδήγησε στην απομάκρυνση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όλων των μελών που δεν ακολουθούσαν με… δημιουργικό τρόπο την κυβερνητική γραμμή, ήρθε και η αναπόφευκτη αναθεώρηση των στοιχείων για την οικονομική ανάπτυξη. Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη ότι οι μετρήσεις των οικονομικών μεγεθών είναι στη χώρα μας μια καθαρά πολιτική υπόθεση. Διαφορετικά τα μετρούσε η ΕΛΣΤΑΤ επί «γαλάζιας» κυβέρνησης, διαφορετικά τα μετράει επί «πράσινης» κυβέρνησης, γεγονός που συμβάλλει στην κρίση αξιοπιστίας που εκδηλώνεται διεθνώς σε βάρος της χώρας μας.

Η ύφεση

Με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ενισχύεται η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την οποία η οικονομική ύφεση είχε εκδηλωθεί με δυναμικό τρόπο επί κυβέρνησης Καραμανλή και τα σημερινά προβλήματα είναι απλή συνέχεια της διαχειριστικής αποτυχίας της διετίας 2008-2009.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το 2008 δεν είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% αλλά μικρή μείωση κατά 0,2%. Έτσι, το 2008 μετατρέπεται στην πρώτη χρονιά της περιόδου ύφεσης που διερχόμαστε. Με βάση τους νέους υπολογισμούς, το 2009 δεν είχαμε μείωση του ΑΕΠ κατά 2% αλλά κατά 3,2%. Η ύφεση ήταν βαθύτερη, γεγονός που, σύμφωνα με την κυβερνητική άποψη, προσδιόρισε τις εξελίξεις. Εντυπωσιακή είναι η αναθεώρηση των επίσημων στοιχείων και για το 2010. Η πτώση του ΑΕΠ περιορίζεται από 4,5% που ήταν ο αρχικός υπολογισμός σε 3,5%.

Η πολιτική σημασία της αναθεώρησης των βασικών στατιστικών στοιχείων είναι προφανής. Δεν είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που βύθισε την οικονομία σε ύφεση, ακολουθώντας την πολιτική του μνημονίου, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ. Η ύφεση εκδηλώθηκε το 2008, έγινε βαθύτερη το 2009 και διατήρησε την έντασή της και το 2010.

Δημιουργική λογιστική

Είναι φανερό ότι πίσω από τους παλιούς και τους νέους υπολογισμούς των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας κρύβεται η δημιουργική λογιστική των πολιτικών. Μπορεί να «μαγείρευε» τα στοιχεία η κυβέρνηση της ΝΔ για να παρουσιάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας καλύτερη απ’ ό,τι πραγματικά ήταν, μπορεί να τα «μαγειρεύει» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες για την ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης και την άνοδο της ανεργίας ή μπορεί να παίζουν βρόμικο πολιτικό παιχνίδι σε βάρος της οικονομίας και της αξιοπιστίας της χώρας όλες οι κυβερνήσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, υπάρχουν ενδείξεις ότι το στατιστικό «μαγείρεμα» έγινε πιο συστηματικό επί κυβέρνησης Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε στην αναδιοργάνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής υποσχόμενος απόλυτη διαφάνεια. Όσοι κινούμαστε στην πραγματική οικονομία έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα, πολύ πριν λάβουμε γνώση των παλιών ή των νέων στατιστικών στοιχείων, ότι τα φαινόμενα ύφεσης ενισχύθηκαν δραματικά το 2010 και κινδυνεύουν να γίνουν αφόρητα το 2011.