Αποφάσεις Μέρκελ- Σαρκοζί για κούρεμα ερήμην μας

merkel-sarkozy

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν μια πιθανή μείωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους έως και 60%, δήλωσαν σήμερα Γερμανοί διαπραγματευτές, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μερικές ώρες πριν από την αναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Βερολίνο.

Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση δήλωσαν ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μια τελική απόφαση όσον αφορά την έκταση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση έως ότου ολοκληρωθεί η έκθεση για την κατάσταση των δημοσιονομικών της Ελλάδας από το κλιμάκιο της τρόικας ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ,Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκανε ξεκάθαρα λόγο για μεγαλύτερο κούρεμα.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σαρκοζί γύρω στις 18:30 ώρα Ελλάδος για να συμφωνήσουν όσον αφορά τη χορήγηση βοήθειας στις ευρωπαϊκές τράπεζες, το οποίο αποτελεί ένα κρίσιμο στάδιο για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Ο Σαρκοζί θα φτάσει το απόγευμα στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τη Μέρκελ, μετά την οποία οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας. Οι Μέρκελ και Σαρκοζί αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 17:30 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος επιζητούν να μιλήσουν με μία φωνή πάνω στο θέμα που ανησυχεί έως και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα: Την ανάγκη «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών προτού τις αναγκάσουν να απαρνηθούν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεών τους προς την Ελλάδα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ενώ Μέρκελ και Σαρκοζί φαίνεται να συμπλέουν στο ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο, το Βερολίνο αφήνει να εννοηθεί πως δεν αποκλείει ακόμη και το σενάριο «ελεγχόμενης πτώχευσης», την στιγμή που το Παρίσι φοβάται τις επιπτώσεις στις γαλλικές τράπεζες.

Παράλληλα πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το θέμα της γαλλοελβετικής τράπεζας «Dexia θα βρίσκεται μεταξύ αυτών που θα συζητηθούν, αλλά το κύριο θέμα (της συζήτησής τους) είναι η Ελλάδα και η ευρωζώνη, καθώς οι τράπεζες αποτελούν μόνον μια συνέπεια» της κρίσης.

news247.gr