Η Ελλάδα, το… κακό παιδί της Ε.Ε.

Der_Spiegel

Ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξήρε την αποφασιστικότητα της Πορτογαλίας να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας. Από την άλλη πλευρά η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση που συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά σχεδόν 7%.

«Η συνολική αξιολόγηση είναι πολύ θετική», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η θετική αξιολόγηση της λεγόμενης τρόικας ανοίγει στην Πορτογαλία το δρόμο για την εκταμίευση μιας νέας δόσης του πακέτου ενίσχυσης 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από τον Ιούνιο η Πορτογαλία έχει ήδη λάβει 20 δισ. ευρώ. Μέχρι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιοργάνωσης θα προστεθεί ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 3.700 εκατ. ευρώ.

Η τρόικα ναι μεν βλέπει πρόοδο στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά προειδοποιεί ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση για να πετύχει η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το πιο δύσκολο πράγμα για τη χώρα και τους πολίτες της δεν έχει ακόμα έρθει, είπε ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Μέχρι το 2014, η τρόικα θα κάνει ακόμα μια ένδεκα ελέγχους.

Ως αντάλλαγμα για το πακέτο στήριξης η Πορτογαλία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους από 9,1% σε 5,9%.

Η νέα φιλελεύθερη-συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Passos Coelho, ανακοίνωσε την επίσπευση ορισμένων διορθωτικών μέτρων.

Έτσι το ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα αυξηθούν νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί κατά 5% και οι αυξήσεις των μισθών σε υπουργεία θα «παγώσουν».

Η οικονομία της Ελλάδα συνεχώς συρρικνώνεται

Το μεγαλύτερο προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης δεν τα βγάζει πέρα με την κρίση. Η ελληνική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε και άλλο.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, σύμφωνα με τις ελληνικές στατιστικές αρχές μειώθηκε κατά 6,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Κατά το πρώτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,1% σε σχέση με πέρυσι.

Πηγή: Spiegel