Η δεύτερη ευκαιρία με το νέο ΕΣΠΑ

Εξωφρενικό αλλά απολύτως αληθινό!

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ως χώρα ξοδέψαμε το απίστευτο ποσό των 160 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία, χωρίς όμως να καταφέρουμε να πετύχουμε το μεγάλο εθνικό μας στόχο. Χωρίς να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία μας, να την κάνουμε ανταγωνιστική!

Γράφει ο Γιάννης Τασσιόπουλος

Τα περισσότερα λεφτά από αυτά πετάχτηκαν στην κυριολεξία σε πηγάδια, που δεν έχουν πάτο. Στα πηγάδια του κρατισμού, των συντεχνιών και των αετονυχύδων.

Με τα κοινοτικά κονδύλια που πήραμε τα τελευταία χρόνια, που είναι και ελληνικά χρήματα, που μας τα πήραν και από το δικό μας πορτοφόλι, θα μπορούσε η Ελλάδα να είχε ανέβει οριστικά και αμετάκλητα στο τρένο των ανεπτυγμένων χωρών. Δυστυχώς, όμως, ο στόχος αυτός, για την επίτευξη του οποίου πήραμε καραβιές ευρώ, τα οποία πλήρωσαν ακριβά και οι Έλληνες φορολογούμενοι, πέρασε σε δεύτερο πλάνο. Σε πρώτο πλάνο μπήκε από όσους διαχειρίστηκαν τα κοινοτικά κονδύλια η συντήρηση του πελατειακού κράτους. Μέσα στο σύστημα που στήθηκε, χώθηκαν παντός είδους τρωκτικά. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που και καριέρες και μεγάλες περιουσίες έκαναν με τα κοινοτικά λεφτά. Έγιναν μεγάλοι επιχειρηματίες με μια υπογραφή.

Πριν πολλά χρόνια από την εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος του αειμνήστου Δημ. Ρίζου είχα κάνει μια μεγάλη σχετική έρευνα με τίτλο «Ιδού τα τρωκτικά». Είχα δώσει ονόματα και διευθύνσεις για το φαγοπότι με τα κοινοτικά κονδύλια. Για τις αποκαλύψεις εκείνης της έρευνας, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που ζήτησαν εξηγήσεις. Οι περισσότεροι ήταν μπουκωμένοι. Μάσαγαν συνεχώς. Και όταν τρως, δεν μιλάς!

Τώρα, η Ελλάδα έχει μια δεύτερη ευκαιρία με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Αν χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που θα πέσουν προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και της τποιοτικής αναβάθμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, η ελληνική οικονομία μπορεί να αλλάξει επίπεδο, η χώρα μπορεί να αφήσει οριστικά πίσω της το κακό της παρελθόν. Δεν είναι ανάγκη να πάρουν όλοι από λίγο από το κοινοτικό πακέτο.

Τα χρήματα με το νέο ΕΣΠΑ δεν πρέπει να δοθούν για να δημιουργηθούν ψευδαισθήσεις, μια νέα εικονική πραγματικότητα. Τα κοινοτικά κονδύλια με γρήγορες διαδικασίες, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, πρέπει να πάνε σε κλάδους και επιχειρήσεις που μπορούν να σύρουν το τρένο για το ταξίδι της νέας εποχής. Η χώρα δεν θα έχει και άλλες πολλές ευκαιρίες, όπως αυτή που έχει τώρα με το νέο ΕΣΠΑ.

fimotro.gr