Η Αθήνα να υποβάλει αίτημα στον ESM για νέο πρόγραμμα

upl559bdf98cca16

Χωρίς νέες προτάσεις προσήλθε στο Eurogroup η ελληνική πλευρά. Νέα τηλεδιάσκεψη αύριο. Περιμένουμε τις προτάσεις αύριο.

Την υποβολή του νέου αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για νέο δάνειο από τον ESM αλλά και τις τελικές προτάσεις της για τα μέτρα, αναμένουν αύριο στις Βρυξέλλες όπως γνωστοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup παρουσία του νέου ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με τα στάδια που περιέγραψε ο επικεφαλής του Eurogoup: οι Θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, αύριο να γίνει νέο Eurogroup με τηλεδιάσκεψη και νέο Eurogroup θα συγκληθεί για να αποφασίσει αν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα που αιτείται η ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η ΕΚΤ θα εκτιμά την κατάσταση στην Ελλάδα μέρα με τη μέρα ξεκαθαρίζοντας «Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε σινιάλο στην ΕΚΤ. Είναι ανεξάρτητη.»

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε όσα μετέδωσαν νωρίτερα οι ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες πως η ελληνική πλευρά δεν εμφάνισε στο Eurogroup νέες προτάσεις.

«Είχαμε την εντύπωση ότι οι προτάσεις θα έρθουν σήμερα , υπάρχει μεγάλη αίσθηση του επείγοντος και ο χρόνος είναι περιορισμένος. Θέλω να ελπίζω ότι αύριο θα έχουμε την νέα ελληνική πρόταση» ανέφερε ο κ. Ντάισελμλουμ.

Γιούνκερ: Ο Τσίπρας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει

«Περιμένουμε νέο έγγραφο. Έχουμε καταστήσουμε σαφές στον κ. Τσίπρα τι πρέπει να κάνει», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ-Κ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Το Eurogroup πρέπει να δουλέψει ταχύτατα γα να διατηρηθεί άθικτη η ευρωζώνη, σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Π. Μοσκοβισί. Υπάρχει ελπίδα για συμφωνία με την Ελλάδα, πρόσθεσε.

«Η ελληνική πλευρά δεν έκανε προτάσεις, η συζήτηση ήταν γενική», ανέφερε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουις Ντε Γκίντος. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», πρόσθεσε.

Οποιοδήποτε νέο ελληνικό πρόγραμμα θα χρειαστεί ισχυρούς όρους. Εναπόκειται στους έλληνες να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές, ανέφερε ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Στουμπ. Είχαμε μια καλή συζήτηση με τους έλληνες, πρόσθεσε. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Στουμπ ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα θα υποβάλει νέο αίτημα στον ESM σε λίγες ώρες.

thetoc.gr