Οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απειλούν να καταψηφίσουν «συντονίζονται»

2331113

Προ του κινδύνου διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ – Η Κομμουνιστική Τάση καλεί την ομάδα Λαφαζάνη να απομακρύνει τον Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος – Απειλούν με αποχώρηση και δημιουργία νέου κόμματος

Συνάντηση είχαν στη Βουλή περισσότεροι από 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στην ψηφοφορία της Παρασκευής ψήφισαν «Όχι», «παρών» ή απείχαν και έχουν προαναγγείλει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες. Η συνάντηση των βουλευτών έγινε στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής Δέσποινας Χαραλαμπίδου. Η αντιπρόεδρος, αν και ψήφισε θετικά στην πρόταση για εξουσιοδότηση την Παρασκευή, βρίσκεται στην ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και συνυπέγραψε αμέσως μετά κείμενο με το οποίο ξεκαθαριζόταν ότι δεν την δεσμεύει το «Ναι» για τη συνέχεια και τις επόμενες ψηφοφορίες για τους εφαρμοστικούς νόμους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αποστασιοποιηθεί από την κεντρική γραμμή υπολογίζονται σε τουλάχιστον 32.

Στη συνάντηση των βουλευτών σήμερα ήταν κυρίως βουλευτές και στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ωστόσο συμμετείχαν και στελέχη από την ΔΕΑ και την ΚΟΕ.

Πάντως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μέσα στο κόμμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ και θα πρέπει να αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο οι βουλευτές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πήραν αποστάσεις την Παρασκευή από την ηγετική ομάδα, να ψηφίσουν τα νέα μέτρα.

Νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ ή αποχώρηση και δημιουργία νέου κόμματος θέλει η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ

Αποτυπώνοντας το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, η Κομμουνιστική Τάση του κόμματος κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για προδοσία.

Αφού χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «μνημονιακή» και κάνει λόγο για «κοινοβουλευτική χούντα» η συνιστώσα ΚΟΤΑ (Κομμουνιστική Τάση) καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα καταψηφίσουν τα μέτρα και ζητά από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος «αν χαθεί η μάχη ενάντια στους επίορκους ηγέτες».

Σοκ στο στρατόπεδο Λαφαζάνη από τη συμφωνία

Μαχαίρι…. στην καρδιά η συμφωνία του πρωθυπουργού για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και πόσο μάλλον η έγκριση να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ ή να φύγει από τον έλεγχο της ΔΕΗ.

Εφόσον ως βουλευτής διαφώνησε και ψήφισε παρών στην εξουσιοδότηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να υπηρετήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και ως υπουργός. Ο κ. Λαφαζάνης βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του για τις επόμενες κινήσεις του, με πιθανό σενάριο να περιμένει τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.

Η διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας φέρνει ως πιθανό σενάριο ο πρωθυπουργός να απομακρύνει τους τέσσερις υπουργούς της, δηλαδή τους κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ήσυχο και Νίκο Χουντή, ενώ να ψηφίσουν τα μνημονιακά νομοσχέδια μοιάζει απίθανο.

Ο κ. Τσίπρας έχει την δυνατότητα να τους διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενδεχομένως και να απαιτήσει τις έδρες τους, ωστόσο δεν μπορεί να τους διαγράψει από την Κεντρική Επιτροπή. Επίσης, δεν είναι απίθανο το σενάριο για «ειρηνικό» διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για νέο επαχθέστερο μνημόνιο, που επανεγκαθιδρύει και επεκτείνει την τροϊκανή κηδεμονία και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία ΕΕ!», γράφει σήμερα ο ιστότοπος iskra.gr του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

protothema

.