Γυμνοί ποδηλάτες ξεχύθηκαν και φέτος στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Δεκάδες ποδηλάτες ξεχύθηκαν για μια ακόμα χρονιά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης σε μια γιορτή διεκδίκησης για το ποδήλατο, το περιβάλλον και το ελεύθερο σώμα.

Ορισμένοι συμμετέχοντες επέλεξαν να γράψουν συνθήματα πάνω στο σώμα τους (bodypainting) αναφορικά με τις φυλετικές διακρίσεις, τον ρατσισμό, το περιβάλλον και το κλίμα, στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης και προστασίας της φύσης.

Η φράση «Black lives matter» που απασχόλησε όλο τον πλανήτη, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ, από λευκό αστυνομικό, δεν έλειψε από την ποδηλατοδρομία, αφού έγινε ορατή σε σώμα ποδηλάτη.

Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές κίνημα στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιείται από το 2008 με συναυλίες, δρώμενα, και παράλληλες εκδηλώσεις.

Η φιλοσοφία πίσω από το κίνημα – σύμφωνα με τους διοργανωτές – είναι «να δείξουμε συμβολικά πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι στη ρύπανση και στη βία».

Έντονες αποδοκιμασίες

Με έντονες αποδοκιμασίες και φωνές «υποδέχτηκαν» συγκεντρωμένα άτομα που βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους τους συμμετέχοντες.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία και το βίντεο του grtimes.gr, η αστυνομία έχει αναπτύξει από νωρίς δυνάμεις στην περιοχή για να αποτρέψει το ενδεχόμενο κάποιου επεισοδίου με άτομα που πιθανόν να διαφωνούν με το τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η συγκεκριμένη ποδηλατοδρομία.

Μόλις, λοιπόν, οι ποδηλάτες περάσαν από την Τσιμισκή, στο ύψος της Αριστοτέλους, πολλά άτομα άρχισαν να γιουχάρουν, να αποδοκιμάζουν και να φωνάζουν αίσχος χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αναφερθεί κάποιο άλλο επεισόδιο

in.gr