Γράφτηκε ιστορία: Ο Κιπτσόγκε έτρεξε τον μαραθώνιο σε λιγότερο από 2 ώρες

Δεν θα μετρήσει όμως ως παγκόσμιο ρεκόρ

Ο 34χρονος Κενυάτης Ελιούντ Κιπτσόγκε έγραψε ιστορία στη Βιέννη. Το ονομά του θα γραφτεί στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα των 2 ωρών στον μαραθώνιο, καθώς τερμάτισε σε 1ωρ.59.40. Ο χρόνος επιτεύχθηκε στο Ιneos Challenge, στη Βιέννη. Χιλιάδες φίλαθλοι παρακολούθησαν την προσπάθειά του και ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν είδαν το επίτευγμα του Ολυμπιονίκη του μαραθωνίου.

Ενσωματωμένο βίντεο

Ομως, η επίδοση του Κιπτσόγκε δεν θα αναγνωριστεί ως παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου, αφού δεν επρόκειτο για ανοιχτό αγώνα. Επιπλέον, στη Βιέννη, ο Κενυάτης έτρεξε με τη βοήθεια 41 «λαγών», αθλητών που του έδιναν τον ρυθμό για να πετύχει την απίστευτη επίδοση, οι οποίοι έτρεχαν μαζί του ανά επτά κάθε φορά. Εξάλλου, ήταν μια κούρσα που διοργανώθηκε προκειμένου να σπάσει ο Κιπτσόγκε το φράγμα των 2 ωρών.

Ο 34χρονος είχε ξαναπροσπαθήσει να διαψεύσει όσους έλεγαν ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν. Το είχε δοκιμάσει σε ανάλογο αγώνα, που είχε γίνει στη Μόντσα, το 2017, αλλά για 26 δευτερόλεπτα δεν το είχε καταφέρει τότε. Πέρα από το ιστορικό επίτευγμα, ο Κιπτσόγκε κατέχει και το επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ του μαραθωνίου, χάρη στο 2ωρ.01.39 που είχε πετύχει το 2018 στο Βερολίνο.

e-radio.gt