Γιώργος Καΐκης : Αυτό που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά θα είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ

kaikhs

 

 

 

Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ  στoν Πρόδρομο  μίλησε ο Γιώργος Καΐκης , μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις.

Αναφερόμενος  στο πραγματικό δίλλημα και τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει ο λαός    δήλωσε:

Ο καπιταλισμός, με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ανάλογα, αναγκάστηκε να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις. Αυτή η περίοδος τελείωσε. Το ζούμε γιατί τα παίρνει όλα πίσω. Μάλιστα τα παίρνει όχι για ένα δύο χρόνια, μέχρι να κλείσει το PSI, αλλά για 30 χρόνια έχουμε υποθηκευτεί, επισήμως. Η επίθεση είναι ενιαία ,δεν είναι σε ένα κλάδο, δεν είναι σε έναν τομέα .Από τη στιγμή που ο καπιταλισμός τα παίρνει όλα πίσω  για να ξεπεράσει αλώβητος την κρίση του,  ερχόμαστε σε κάθε μας διεκδίκηση –αντικειμενικά και εκ των πραγμάτων- σε σύγκρουση με την ίδια την υπόστασή  και την ουσία του. Δηλαδή  ή πολεμάμε τον πυρήνα του που είναι η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία , το μονοπώλιο, ή ενσωματωνόμαστε -εν τέλει -σε πολιτικές  που δίνουν φιλί ζωής , συντηρούν και έχουν σκοπό να αναζωογονήσουν το κεφάλαιο και τη εξουσία του. Έτσι αντικειμενικά, αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη ως πολιτική επιλογή είναι η πάλη για ανατροπή του αστικού πολιτικού συστήματος, η πάλη για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων, η πάλη για την εργατική λαϊκή εξουσία. Βέβαια, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη η δυνατότητα πραγματοποίησής της σήμερα με την έννοια ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ακόμα δεν το υιοθετεί. Λέμε όμως στον λαό ότι εκεί πρέπει να πάει , εκεί να στοχεύει. Ταυτόχρονα δεν παραιτούμαστε από διεκδικήσεις. Π.χ. καταθέσαμε στη Βουλή για την προστασία των ανέργων, καταψηφίστηκε. Καταθέτουμε για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, καταψηφίζονται. Προβάλλουμε συνθήματα τα οποία με όρους απειθαρχίας και ανυπακοής έχουμε κάποια ελπίδα να μετριάσουν την κατάσταση. Πρώτοι  ανοίξαμε το ζήτημα με το χαράτσι της ΔΕΗ Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν μπορεί να πληρώσει και το ρεύμα και το χαράτσι, γιατί δεν μπορεί, δεν είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής. Αλλά υπήρχε και πολύς κόσμος που έκανε αυτή την πολιτική επιλογή να μην πληρώσει το χαράτσι.. Τους ανακατέψαμε. Κι αν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ξεπερνούσαν το φόβο και δεν πλήρωναν ούτε θα τολμούσαν να κόψουν το ρεύμα και θα μπορούσε να καταργηθεί και το χαράτσι.  .

Τώρα τι κάνουν; Απάνθρωπο κι αυτό Τώρα λένε το βγάζουμε απ’ τη ΔΕΗ και το πάμε στην Εφορία και θα το κάνουν κατάσχεση απ’ τους μισθούς κι απ’ τις συντάξεις, περιουσιακά στοιχεία. Τώρα πρέπει να επιχειρήσουμε ακόμα ισχυρότερη επίθεση, πληρώνουμε τρία χαράτσια για το σπίτι. Τι να κάνει δηλαδή τώρα το ΚΚΕ; Να υποστηρίξει αυτό που λένε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι να διεκδικήσουμε τρία χρόνια αναστολή πληρωμής των τοκοχρεολυσίων στην ΕΕ; Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το χρέος. Δεν είναι του λαού. Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ  και άλλες δυνάμεις βάζει συνένοχο στην κρίση το λαό. Προτείνουμε κάποια μέτρα, μας λένε να προτείνετε ισοδύναμα. Δηλαδή όταν προτείνουμε κατάργηση του χαρατσιού, μάς ζητάνε να προτείνουμε ένα άλλο ισοδύναμο. Δηλαδή άλλο χαράτσι. Όχι δεν προτείνουμε άλλο χαράτσι. Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος.

Γι’  αυτό λέμε το εξής στο λαό. Οι καθημερινές μάχες  και ο κάθε αγώνας  τώρα πρέπει να είναι πολύ πιο δυναμικός από πριν  για να φέρει κάποιο αποτέλεσμα, για να μπορεί κάτι να ανακόψει. Δεν το υποτιμάμε, δεν το σνομπάρουμε. Όμως πρέπει να ετοιμάζεται για την εξουσία .Να πάρει η εργατική τάξη με τα σύμμαχα λαικά στρώματα την εξουσία . Εμείς έχουμε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τον σοσιαλισμό, δεν υποχρεώνουμε αυτοί που δεν είναι κομμουνιστές να συμφωνήσουν μαζί μας πλήρως, σε όλα τα χαρακτηριστικά του σοσιαλισμού.

Πάρα πολλοί σήμερα μας λένε, είναι ωραία αυτά που λέτε, μπορούν όμως να γίνουν; Δεν θα γίνουν, αν δεν πάρει μέρος ο λαός. Εμείς δεν είμαστε κόμμα – σωτήρας, είμαστε πρωτοπόρα πολιτική δύναμη καθοδήγησης και όχι σωτήρας. Πολλοί φοβούνται τη σύγκρουση, το λένε καθαρά, γιατί ξέρουν ότι  φιλολαϊκή λύση θέλει  σύγκρουση. Λένε ότι αν μπορούσαμε να ξυπνήσουμε αύριο το πρωί και να ήταν καλύτερα κτλ. Αυτό δεν γίνεται. Καλλιεργούνται αυταπάτες. Γι’ αυτό και μεις στρέφουμε  τα πυρά μας εκτός απ’ το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και στις προτάσεις “κυβέρνησης αριστεράς”. Είμαστε ξεκάθαροι ότι καμία “κυβέρνηση της αριστεράς”, ούτε και του ΚΚΕ δεν μπορεί μέσα στις συνθήκες της αστικής κοινωνίας και αποδεχόμενη αυτά τα πλαίσια, να δώσει λύσεις. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, η αντίθεση προς τα κόμματα εξουσίας, τα αστικά, να αντικατασταθεί απ’ την αυταπάτη μιας αριστεράς που έχει μία ενδιάμεση λύση ανώδυνη και πιο εύκολη για τον λαό. Αυτό θα φέρει απογοήτευση και  θα  οδηγήσει  στην απάθεια .

Αναφερόμενος  στις επικείμενες εκλογές δήλωσε:

Να αντιπαλέψουμε φόβους και αυταπάτες

Θα πάμε στις εκλογές που οι πιο τρομοκρατικές εκλογές που έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Εμείς καλούμε τον λαό να μη φοβηθεί. Τίποτα άλλο. Ας έχει όποιες απόψεις θέλει και για μας και να μην τον έχουμε πείσει. Δεν πρέπει να δεχτεί να ψηφίσει κάτω απ’ τον φόβο, χρεοκοπούμε, πάμε στην δραχμή, περνάει δεν περνάει το PSI, ενεργοποιούνται τα CACs. Η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για τον λαό είναι μπροστά ακόμα.

Έχουμε απεργίες που έγιναν παρά την απαγόρευση των δικαστηρίων, δεν πληρώθηκαν χαράτσια, ενώ ο νόμος το έλεγε. Δεν  πρέπει άνθρωποι που σκέφτονται ριζοσπαστικά  και  κινούνται πρακτικά έτσι  να πάνε στην κάλπη και επειδή δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει κάτι άλλο, λένε ας ψηφίσω για το μικρότερο κακό.

Κι αν η κρίση βαθύνει ακόμα περισσότερο και έχουμε μεγαλύτερους κλονισμούς, δεν υπάρχει άλλη λύση απ’ τη στρατιά εκείνη που θα ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων και θα πάρει την εξουσία η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της.

Δεν υπάρχουν μεσοβέζικα πράγματα. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε αυτές τις απαλές, κουβελικές, τσιπρικές ή ξέρω εγώ της Κατσέλη λύσεις κ.λπ. Όχι ότι δεν θέλουμε να γίνει κάτι καλύτερο για τον λαό, αλλά δεν υπάρχει κάτι καλύτερο με αυτά τα σχήματα. Δεν δημιουργούμε αυταπάτες στο λάο.

Αυτό που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και θα είναι ένα ρήγμα που θα κάνει το σύστημα πιο ευάλωτο, θα είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Καθαρά πράγματα. Εμείς εδώ θα είμαστε και την άλλη μέρα των εκλογών. Δεν καθορίζουμε τη συμπεριφορά μας απ’ την κάλπη, αλλά αυτό το ρήγμα που σήμερα πρέπει να γίνει. Θα σκεφτούμε  και θα οργανώσουμε καλύτερα, πώς θα αντιμετωπίσουμε στις Εφορίες τις εντολές κοψίματος μισθών, γιατί έχουμε σπίτι, γιατί έχουμε ένα αυτοκίνητο, την ίδια ώρα που μας κόβουν μισθούς και συντάξεις, όλα αυτά που θα ενταθούν και μετά τις εκλογές.

Από το γραφείο τύπου της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ