Γιατροί του Κόσμου για Μόρια: Αποδεικνύεται η αδυναμία να αντιμετωπιστεί με ανθρωπισμό η κρίση

Ένα ακόμα τραγικό γεγονός φέρνει στο προσκήνιο την Ελληνική και Ευρωπαϊκή αδυναμία να αντιμετωπίσουν με νηφαλιότητα και ανθρωπισμό μια εξελισσόμενη κρίση.

Η φωτιά που κατέκαψε την Μόρια εχθές το βράδυ δεν είναι η πρώτη. Οι εγκαταστάσεις της Μόριας έχουν κατ’ επανάληψη καεί μερικώς, αποδεικνύοντας στην πράξη την ακαταλληλότητα της εγκατάστασης και των μέτρων ασφάλειας και προστασίας. Έχουμε θρηνήσει θύματα στο παρελθόν στην Μόρια, θανάτους στο έδαφος της Ελλάδας και της Ευρώπης, θανάτους σε καιρό ειρήνης και όχι σε περιβάλλον πολέμου που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπερίσχυε ο σεβασμός στο ανθρωπιστικό ιδεώδες και η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Χωρίς συνεκτικές πολιτικές για την υποδοχή και το άσυλο, παρόμοιες τραγωδίες θα συνεχίσουν να συμβαίνουν επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών αποτροπής που εφαρμόζονται από την έναρξη της αυτής της κρίσης. Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ έχουν επαναδιατυπώσει την θέση αυτή και έχουν πολλάκις προειδοποιήσει για τα δραματικά επακόλουθα, υποστηρίζοντας τις ασφαλείς διαδρομές για τους πρόσφυγες από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη.

Η χώρα μας και η Ευρώπη βιώνουν μια κρίση υποδοχής και αλληλεγγύης έχοντας μετατρέψει μια ελέγξιμη κατάσταση σε ανθρωπιστική κρίση. Οι παντελώς ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, η στέρηση βασικών υπηρεσιών και αγαθών που παραβιάζουν κάθε έννοια ανθρωπισμού και δικαίου, δεν είναι αναγκαιότητα. Είναι πολιτική επιλογή που επιτείνει το πρόβλημα αντί να συμβάλλει σε βιώσιμες και ανθρωπιστικά αποδεκτές λύσεις. Είναι τελικά ο παράλογος γεωγραφικός περιορισμός που επιβλήθηκε από την άτυπη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας το 2016 και εγκλώβισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων στα νησιά, είναι οι κοντόφθαλμες και λαϊκίστικές πολιτικές που ευνόησαν την ανάπτυξη ακραίων συμπεριφορών και ρητορικής μίσους που επιβαρύνουν και περιπλέκουν την κατάσταση.

Εν μέσω πανδημίας, οι ~12,000 εγκλωβισμένοι της Μόριας, όπως και όλοι οι «κλειστοί» πληθυσμοί είναι πιο ευάλωτοι στην μετάδοση. Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ από την έναρξη της έκρηξης της πανδημίας στην χώρα μας, σχεδίασαν ρεαλιστικά πλάνα αντιμετώπισης σε καταυλισμούς και εναλλακτικές δομές φιλοξενίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης της νόσου[1]. Δυστυχώς, τα σχέδια αυτά δεν υλοποιήθηκαν στη βάση των πρώτων, «καλών» διαγνωστικών αποτελεσμάτων που δεν έδειχναν ύπαρξη ή εξάπλωση της νόσου.

Ενώ η πλήρης εκτίμηση των ζημιών στην Μόρια είναι σε εξέλιξη, οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ βρίσκονται στο πεδίο και είναι έτοιμοι να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν. Η κινητή ιατρική μονάδα της οργάνωσης βρίσκεται έξω από το κέντρο της Μόριας αυτή την στιγμή, συνδράμοντας στις προσπάθειες εντοπισμού τυχόν θυμάτων και στην εκτίμηση των νέων αναγκών ενώ οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ στην Αθήνα προετοιμάζουν έκτακτη αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικού υλικού στο νησί. Καλούμε την πολιτεία, τους διεθνείς οργανισμούς, την κοινωνία των πολιτών, τους συναδέρφους μας και τους απλούς πολίτες να διαφυλάξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πληθυσμών σε κίνηση. Πρόσφυγες ή μετανάστες, είναι πρώτα από όλα άνθρωποι.

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 16 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία,  Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

Συμπληρώνοντας 30 χρόνια συνεχούς δράσης το 2020, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

[1] https://mdmgreece.gr/app/uploads/2020/09/MdM-Greece-C19-RESPONSE-PLAN-FOR-MORIA-GR.pdf