Γιατί θέλω γλυκό το απόγευμα;

Ο εγκλεισμός στο σπίτι αυτές τις δύσκολες μέρες, η ρουτίνα, η απομόνωση και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αποτελούν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους θέλουμε απεγνωσμένα να καταναλώσουμε κάποιο γλυκό, κυρίως τις απογευματινές ώρες

Όλοι λίγο πολύ έχουμε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή γύρω στις 4 με 5 μ.μ. και ενώ έχουμε φάει μεσημεριανό πεινάμε πάλι και λαχταράμε ένα γλυκό σνακ. Η ιδέα ενός καφέ ή ενός τσαγιού δεν μας αρκεί και θέλουμε απεγνωσμένα κάτι γλυκό.

Επιπλέον, η τεράστια ανάγκη για ζάχαρη μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε αδύναμοι και να μας ωθεί σε επιλογές τροφίμων ή ποτών που διαφορετικά θα είχαμε αποφύγει. Πολλές φορές οι άνθρωποι κατηγορούν τον εαυτό τους λέγοντας: «Χρειάζομαι απλώς περισσότερη δύναμη θέλησης για να αντισταθώ στον πειρασμό». Ωστόσο, δεν τα καταφέρνουν και πολλοί αδυνατούν να κατανικήσουν την επιθυμία τους για γλυκό.

Δεν θα ήταν λοιπόν ωραία αν αισθανόμασταν χορτάτοι από την ώρα του γεύματος μέχρι την ώρα του δείπνου και δεν νιώθαμε την ανάγκη να τσιμπολογήσουμε; Ακολουθούν τρεις τρόποι με τους οποίους αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

  1. Αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες στο μεσημεριανό.
    Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως οι τηγανητές πατάτες και τα μεταποιημένα σνακ, αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα και οδηγούν σε μείωση της ενέργειας του οργανισμού μας. Μόλις συμβεί αυτό, προκύπτει η επιθυμία μας για λιχουδιές και γλυκά.

  2. Συμπεριλαμβάνουμε σύνθετους υδατάνθρακες στο ενδιάμεσο.
    Ενώ τα τρόφιμα με υδατάνθρακες είναι συνήθως τα «κακά παιδιά» της διατροφής, δεν είναι πραγματικά λάθος επιλογή. Δυστυχώς, όταν καθημερινά αναφερόμαστε στους «υδατάνθρακες», συγχέουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με τους σύνθετους υδατάνθρακες τροφίμων. Στην ουσία, οι σύνθετοι υδατάνθρακες τροφών, και ιδίως εκείνοι που έχουν φυτικές ίνες, επιβραδύνουν τη γρήγορη άνοδο του σακχάρου στο αίμα και μας βοηθούν να παραμείνουμε χορτάτοι και ικανοποιημένοι και να μη λαχταράμε τις όχι και τόσο αθώες λιχουδιές.

  3. Καταναλώνουμε ένα κομμάτι φρούτο μαζί με το ενδιάμεσο γεύμα.
    Τα φρούτα είναι φυσικά γλυκά από μόνα τους. Όταν τα φρούτα, και ιδιαίτερα αυτά με γλυκιά γεύση, προστεθούν στο απογευματινό μας, θα καλύψουμε την επιθυμία μας για γλυκό. Μια καλή επιλογή για να καταπολεμήσουμε με υγιεινό τρόπο την απογευματινή μας λιγούρα για γλυκό είναι να καταναλώσουμε μια μερίδα φρέσκο φρούτο σε συνδυασμό με μια σύνθετη υδατανθρακούχα τροφή όπως τα κριτσίνια ολικής άλεσης ή μουσκεμένους ξηρούς καρπούς.

Extra tips:
♦ Να μασάμε πολύ καλά κάθε μπουκιά για να παίρνουμε τη μέγιστη απόλαυση και να μην καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα φαγητού ή γλυκού.
♦ Να απομακρύνουμε όλες τις πηγές που μας προκαλούν άγχος ή επηρεάζουν τα συναισθήματά μας (π.χ., τηλεόραση, τάμπλετ, υπολογιστής, κινητό) ώστε να εστιάζουμε στο φαγητό που έχουμε μπροστά μας.

Κείμενο: Βασίλειος  Ε. Κατσίλας, PhDc

ethnos.gr