Γιατί πεινάω συνέχεια;

Το άρθρο αναφέρεται στην βιολογική σωματική πείνα και όχι στην συναισθηματική ή στην πείνα του μυαλού. Η πείνα αποτελεί φυσιολογική ανάγκη που δημιουργείται εξαιτίας βιολογικών λόγων, γίνεται αντιληπτή σε περιοδικά χρονικά διαστήματα και μπορεί να ικανοποιηθεί με τη λήψη οποιουδήποτε φαγητού.

Εντοπίζεται κυρίως στο στομάχι που αρχίσει να «τραβάει» ή νιώθεις πονοκέφαλο ίσως και λίγο εκνευρισμό ή δυσκολία να συγκεντρωθείς. Τότε λοιπόν είναι η ώρα να φας. Μα γιατί νιώθω να πεινάω συνέχεια; Συχνά είναι αποτέλεσμα ανισορροπιών στις ορμόνες που προάγουν το αίσθημα της πείνας που τις περισσότερες φορές αφορούν την ανεπαρκή  διατροφή και ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής. Αυτά συγκεκριμένα θα δούμε παρακάτω στο άρθρο.

  • Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ημέρες της  νηστείας που δεν καταναλώνουμε ζωϊκά προϊόντα όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και αυγά που περιέχουν αρκετή πρωτεϊνή. Η πρωτεϊνη παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης, ρυθμίζοντας τις ορμόνες που προάγουν το αίσθημα της πείνας. Για το λόγο αυτό μπορεί να νιώθεις πολύ συχνά το αίσθημα της πείνας αν δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεϊνη.
  • Δεν κοιμάσαι αρκετά. Ο επαρκής ύπνος σχετίζεται με επαρκή ποσότητες λεπτίνης (που σχετίζεται με το αίσθημα του κορεσμού)  και ρύθμιση της γκρελίνης που προάγει την όρεξη.
  • Τρως συνέχεια επεξεργασμένες τροφές. Που σημαίνει ότι τρως τροφή «γυμνή» από βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέτταλα και ιχνοστοιχεία, τροφή κενή θρεπτικών συστατικών. Το σώμα όμως χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει και έτσι θα συνεχίσεις να πεινάς μέχρι να τα λάβεις. Βλέπεις το σώμα σου δεν το νοιάζει αν εσύ πάρεις το ασβέστιο που χρειάζεσαι τρώγοντας ένα κομμάτι τυρί ή μια σοκολάτα – χρειάζεται το ασβέστιο.
  • Τρως συνέχεια απλούς υδατάνθρακες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα οπότε βιώνετε έντονα το αίσθημα της πείνας (υπογλυκαιμία). Εφόσον οι τροφές με απλούς υδατάνρθακες π.χ μπισκότα, κέικ, γλυκά στερούνται φυτικών ινών που θα παρεμπόδιζαν τόσο απότομες διακυμάνσεις στο σάκχαρο στο αίμα
  • Η διατροφή σου είναι χαμηλή σε λιπαρά. Βλέπεις τα λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στο αίσθημα του κορεσμού και υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές τροφίμων πλούσιων σε καλά λιπαρά που μπορείς και πρέπει να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου. Το λάδι καρύδας, οι ξηροί καρποί, οι ελαιώδης σπόροι όπως ο λιναρόσπορος, τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, το αβοκάντο κα. Διατροφή χαμηλή σε λιπαρά προκαλεί λιγούρες για υδατάνθρακες.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λίπος παίζει ρόλο στην επιβράδυνση της πέψης και στην αύξηση της παραγωγής ορμονών που προάγουν την πληρότητα.
  • Δεν πίνεις αρκετό νερό. Ναι ίσως τελικά να διψάς και να μην πεινάς και η αίσθηση της δίψας να μπερδεύεται με την πείνα. Βλέπεις το σώμα παίρνει απαραίτητο νερό μέσω και των τροφών και όχι μόνο μέσω των ροφημάτων.  Επίσης μπορεί να αισθάνεσαι πάντα μια μικρή αίσθηση πείνας εάν δεν πίνεις αρκετό νερό και αυτό επειδή το ίδιο το νερό έχει κάποιες  ιδιότητες που μειώνουν την  όρεξη.
  • Τρως χωρίς να συγκεντρώνεσαι στο φαγητό ή/και τρως πολύ γρήγορα  Η αλήθεια είναι ότι ίσως να κερδίζεις χρόνο καθώς στέλνεις mail ενώ ταυτόχρονο τρως το κολατσιό σου όμως το αποτέλεσμα είναι ότι δεν καταλαβαίνεις πόσο τρως με αποτέλεσμα να τελειώσεις με το φαγητό όταν τελειώσεις αυτό που κάνεις ή όταν τελειώσει το φαγητό. Και καλά όταν το κολατσιό σου είναι τοστ, αλλά όταν το κολατσιό σου είναι ένα πακέτο φυστίκια; Γενικά όταν καταναλώνεις φαγητό και δεν είσαι παρόν μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος που είσαι πάντα πεινασμένος ή δεν θυμάσαι τι έφαγες και συνεχίζεις και τρως και επίσης δυσκολεύει να αναγνωρίσεις το κορεσμό. Τέλος τρώγοντας πολύ γρήγορα δεν επιτρέπεις στο σώμα να έχει αρκετό χρόνο για να αναγνωρίσει την πληρότητα, γεγονός που μπορεί να προάγει την υπερβολική πείνα.
  • Πίνεις τις θερμίδες σου αντί να τις τρως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χυμοί φρούτων, τα smoothies, οι σούπες, τα υποκατάστατα γεύματος. Τα υγρά όμως περνούν από το στομάχι πολύ πιο γρήγορα από ότι τα στερεά, τα καταναλώνεις πολύ πιο γρήγορα γιατί παρακάμπτουν τελείως το στόμα και τη διαδικασία της μάσησης που ξεκινά την πέψη.
  • Υπερβολικό άγχος το οποίο αυξάνει την όρεξη αυξάνοντας την κορτιζόλη που προάγει το αίσθημα της πείνας και την λαχτάρα για απλούς υδατάνθρακες.
  • Χρήση συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής. Διάφορα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν την όρεξη ως παρενέργεια. Τα πιο κοινά φάρμακα που ΙΣΩΣ να προκαλούν αύξηση της όρεξη περιλαμβάνουν αντιψυχωτικά,   αντικαταθλιπτικά, σταθεροποιητές της διάθεσης, κορτικοστεροειδή και φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων ή φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
  • Παθολογικές καταστάσεις. Πιθανόν το έντονο ή ανικανοποιήτο αίσθημα της πείνας να είναι σημάδι κάποιας παρούσας ή επικείμενης παθολογικής κατάστασης. Οι πρώτες που μας έρχονται στο μυαλό είναι ο διαβήτης και ο υπερθυρεοειδισμός. Ίσως όμως να σχετίζεται με το προεμμηνορυσιακό συνδρόμο, κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Αν υποπτεύεσαι κάτι τέτοιο είναι σημαντικό να το συζητήσεις με το γιατρό σου για σωστή διάγνωση και θεραπεία.
  • Τρως λίγο. Οπότε απλά φάε όσο χρειάζεσαι και όχι περισσότερο.

Τελικά εάν αισθάνεστε συχνά πεινασμένοι, ή υπερβολικά πεινασμένοι είναι μια καλή ιδέα να αξιολογήσετε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, για να διαπιστώσετε εάν υπάρχουν αλλαγές που μπορείτε να κάνετε, ώστε να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα και χορτάτοι!

diatrofi.gr