Γιατί όταν φιλιόμαστε γέρνουμε το κεφάλι μας δεξιά; [εικόνες]

Ο εγκέφαλος μας έχει δύο μισά, την αριστερή και την δεξιά πλευρά και πολλές λειτουργίες του, όπως οι γλωσσικές δεξιότητες, οργανώνονται κυρίως σε ένα από τα δύο μέρη.

Εξετάζοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ένα διάγραμμα διάφορων προσανατολισμένων γραμμών και γωνιών υπήρχαν ενδείξεις πως οι άνθρωποι συνήθως έχουν υποσυνείδητη προκατάληψη να βλέπουν τα πράγματα σε δεξιόστροφους προσανατολισμούς.

Αυτό πιθανότατα σχετίζεται με μια σειρά από φυσικά ένστικτα που έχουν οι άνθρωποι, όπως τον τρόπο που γυρίζουν το κεφάλι τους. Για παράδειγμα, όταν ένα ζευγάρι φιλιέται αυτόματα γέρνει το κεφάλι του προς τα δεξιά ή αριστερά εάν είναι αριστερόχειρας.

Στις δυτικές κοινωνίες είναι συνηθισμένο να βλέπουμε τους ανθρώπους να φιλιούνται στο κοινό, στην τηλεόραση και στις ταινίες. Ωστόσο, πόσο αυτό επηρεάζει τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι άνθρωποι;

Μελέτη έδειξε πως περισσότεροι από τα 2/3 των ανθρώπων που φιλιούνται γυρνούν το κεφάλι τους προς τα δεξιά. Οταν ξεκινά η κίνηση για το φιλί, οι δεξιόχειρες έσκυψαν δεξιά και οι αριστερόχειρες αριστερά.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η πράξη του φιλιού καθορίζεται από τον εγκέφαλο ο οποίος, ούτως ή άλλως, διαχωρίζει όσα φέρνουμε εις πέρας μέσα στην ημέρα στα διαφορετικά του ημισφαίρια. Αυτό συνήθως γίνεται με αντίστοιχο τρόπο που ένας δεξιόχειρας χρησιμοποιεί περισσότερο το δεξί του χέρι κι ένας αριστερόχειρας, το αριστερό του χέρι.

Έτσι και το στρίψιμο του κεφαλιού κατά την παρόρμηση μας να φιλήσουμε κάποιον, είναι μια κίνηση που προκαθορίζεται γενετικά.

«Η μεριά προς την οποία στρίβει το κεφάλι είναι ένα από τα πρώτα δείγματα που βλέπουμε στην ανάπτυξη ενός ανθρώπου. Η στροφή τoυ κεφαλιού είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις που παρατηρούνται στην ανάπτυξη, ακόμη και στη μήτρα προτιμάται η περιστροφή του κεφαλιού προς τα δεξιά», υποστηρίζει.

Φωτογραφίες: Shutterstock