Για την Πηνελόπη…

9000888

Σήμερα 1 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το νέο εκκλησιαστικό έτος και η αγία μας εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη των 40 γυναικών παρθένων και ασκητριών μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και η αγία Πηνελόπη.

Κάθε όνομα είναι ιδιαίτερο εκ φύσεως, όπως ιδιαίτερη είναι και η προσωπικότητα του καθενός και της καθεμιάς. Είναι ευλογία να υπάρχει και να ζει στη ζωή σου. Και η ευλογία αυτή δεν εντοπίζεται στην ύπαρξη ως γεγονός, αλλά στην όμορφη ύπαρξη, τη χαρισματική παρουσία και την ευγενή ψυχή που κοσμεί τα θέλω και το είναι σου.

Κατ’ αρχάς πρόκειται για ένα όμορφο όνομα. Πηνελόπη. Θυμίζει την Πηνελόπη του Οδυσσέα και αν τη γνωρίσεις, θα επιβεβαιώσεις πως έτσι έχουν τα πράγματα. Μία Πηνελόπη όμορφη, γλυκειά και προικισμένη με χαρίσματα από τον άγιο Θεό, που όταν τα διαχέει στους γύρω της, τότε αφενός μεν ομορφαίνει η ίδια, αφετέρου δε και οι γύρω της. Η Πηνελόπη είναι μία σπάνια γυναίκα. Και τι την κάνει σπάνια; Το γεγονός ότι θέλει να ζει τη ζωή της και να ζει στη ζωή σου, χωρίς ταμπέλες, δίχως να δραπετεύει σε οτιδήποτε επιθυμείς να ακολουθήσεις στη ζωή. Αναγνωρίζοντας πως τα θέλω σου, είναι κομμάτι σου, κομμάτι της ζωής σου και μέρος αυτής αναπόσπαστο, η ίδια αρκείται στο να στοχεύει στον άνθρωπο ως άνθρωπο και όχι ως προς το τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Εκείνη με σεβασμό στην προσωπικότητα σου, θέλει μόνο να σε ζει στη ζωή της.

Και πως είναι δυνατόν μία γυναίκα όπως η αγαπητή Πηνελόπη να μην συγκινεί τις πιο ωραίες στιγμές σου; Τους πόθους σου, τις ανησυχίες σου, τα όνειρα σου, τις ευχάριστες τρέλες σου; Μία γυναίκα απλή. Αυτό την κάνει αληθινή. Μία γυναίκα που συζητάει. Μία γυναίκα που επειδή είναι καλή και αγαθή ψυχή, σε κάνει καλύτερο, δημιουργικότερο, αποφασιστικότερο. Σταθερή σαν προσωπικότητα και συνεπής σε οτιδήποτε εκφράζει. Όμορφη, γλυκειά, χαμογελαστή, ευχάριστη, ευγενική, ήρεμη, γαλήνια, ειλικρινής. Η Πηνελόπη έχει αγαθή προαίρεση, μιλάει και χειρίζεται όμορφα τον λόγο. Όχι γιατί έχει κάνει σπουδές σε Πανεπιστήμια, αλλά γιατί όπως λέει «εκείνο που σε κάνει άνθρωπο είναι η παιδεία και όχι η μόρφωση». Είναι γλυκειά και θες ολοένα και περισσότερο να ζεις στη γλύκα της. Στην ησυχία των ματιών της, στη σεμνότητα της, στις κινήσεις της που δείχνουν γυναίκα μετρημένη με ιδιαίτερο στυλ.

Λένε πως τα μάτια δείχνουν και καθρεφτίζουν τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου και πώς αν τα νιώσεις, αν βυθιστείς στην αλήθεια τους και στην ψυχική τους καλαισθησία, τότε αυτό δεν είναι απλά έρωτας, αλλά κένωση, πρόσληψη, ανακαίνιση, πλουτισμός και μεταμόρφωση. Κάποιες στιγμές στη ζωή, για να διακρίνεις τη γνησιότητα και αλήθεια κάποιων ελάχιστων στοιχείων στη φύση του άλλου, δεν είναι απαραίτητο να περάσουν χρόνια και χρόνια. Ο χρόνος είναι σχετικός. Όπως σχετική είναι πάλι η εικόνα που δείχνει ο άλλος. Η αλήθεια των πραγμάτων και της εικόνας του άλλου, έχει ισχύ μόνο όταν αφήνεις τον Θεό να μπει στη ζωή σου. Στη δική σου, τη δικής της, στις ζωές σας. Όταν ξεχνάς τον Θεό και τον απομακρύνεις από κάθε στιγμή της ζωής σου, κρατώντας εγωιστικά τον άνθρωπο σου για εσένα και μόνο, τότε απαγορεύεις στον Θεό να σε φωτίσει, να σε οδηγήσει «εν οδώ εν η πορεύση» και να σε ενισχύει στο δρόμο που μαζί βαδίζετε.

Πηνελόπη μου, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά χρόνια, με υγεία και φωτισμό Θεού. Να είσαι ευλογημένη. Να είσαι απλή γιατί η ομορφιά της όψεως σου, η γλυκύτητα των ματιών σου και ο εσωτερικός σου κόσμος, λάμπουν γιατί έχεις αγαθή προαίρεση. Σ’ ευχαριστώ που με σέβεσαι. Σ’ ευχαριστώ που θες τη συνάντηση των συνηθειών μας. Σ’ ευχαριστώ που σέβεσαι την επιλογή του δύσκολου και δύσβατου μονοπατιού μου και που όπως λες «σέβομαι το αναπόσπαστο αυτό μέρος του εαυτού σου και δεν θα υπάρξω ποτέ εμπόδιο για κάτι που αγαπάς στη ζωή σου». Σ’ ευχαριστώ γιατί είσαι εσύ. Σ’ ευχαριστώ γιατί με κάνεις να βγάζω τον καλύτερο μου εαυτό. Σ’ ευχαριστώ για τη μοναδική και γνήσια ποιότητα της φύσεως σου. Σ’ ευχαριστώ που άγγιξες μοναδικά την ψυχή μου…
ο άνθρωπος σου, η σκέψη σου…

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

.