Γεύση από Θεσσαλία στην καρδιά της Ευρώπης – Πιστοποιημένα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα

Στην καρδιά της Ευρώπης ταξίδεψαν τα πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα της θεσσαλικής γης, στη  μεγάλη συνάντηση που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες  η Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα  Ονομασίας Προέλευσης AREPO.  Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ανάμεσα στις πρώτες Περιφέρειες της χώρας και της Ε.Ε. στην παραγωγή και εμπορία παραδοσιακών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και ενεργό μέλος του δικτύου  AREPO  που εκπροσωπεί 35 Περιφέρειες από 8 ευρωπαϊκές χώρες  στις οποίες παράγεται το   60% των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης στην Ευρώπη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε στην εκδήλωση με τη φέτα και τη γραβιέρα Αγράφων, τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου και τα κόκκινα κρασιά Μεσενικόλα και Ραψάνη. Συνολικά, το καλάθι πιστοποιημένων αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Θεσσαλίας περιλαμβάνει 24 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ που αποτυπώνουν την ψυχή της θεσσαλικής γης, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, τη γαστρονομική κληρονομιά και την πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής. Πρόκειται για προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη γεύση, την ποιότητα και τη διατροφική τους αξία και  συμβάλλουν στη συντήρηση θέσεων εργασίας, στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη, στην ανάδειξη  της βιοποικιλότητας και στην προστασία του φυσικού πλούτου της Θεσσαλίας.

 «Είστε οι πρωταθλητές των προϊόντων ποιότητας και αυτή η ποικιλομορφία γεύσεων και παραδόσεων αποτελεί τη  μεγάλη δύναμη της Ευρώπης»  δήλωσε, απευθυνόμενος στα μέλη της AREPO, ο Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για θέματα Γεωργίας  Janusz Wojciechowski  που παραβρέθηκε στις εργασίες του συνεδρίου. «H  Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται συστηματικά για την προστασία των υψηλών προτύπων των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης, σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να  κατοχυρώσει  τα πνευματικά δικαιώματα των παραγωγών  και να ανταμείψει τη σκληρή δουλειά και τους κόπους τους. Η μεταρρύθμιση που προτείνουμε περιλαμβάνει την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής και καταχώρησης προϊόντων ποιότητας και την  αυξημένη καθοδήγηση παραγωγών και τοπικών αρχών» πρόσθεσε ο  Επίτροπος Γεωργίας.

Στην «5η Ευρωπαϊκή εκδήλωση ποιότητας και προέλευσης προϊόντων», την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησαν  ο συντονιστής της Ομάδας Εργασίας AREPO της Περιφέρειας Δρ. Δημήτριος Σταυρίδης και η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας Αθηνά Μαλάκου.

12 νέοι φάκελοι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

για πιστοποίηση ποιοτικών προϊόντων

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει στην εξωστρέφεια, χρηματοδοτώντας τη συμμετοχή μικρών επιχειρήσεων  στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθεσιακές διοργανώσεις του κλάδου  και στηρίζει διαχρονικά,  συνεταιριστικά σχήματα και παραγωγούς που θέλουν να πιστοποιήσουν τα ποιοτικά προϊόντα τους, ώστε να  πάρουν την προστιθέμενη αξία που αξίζουν και να αυξήσουν το εισόδημά τους. Στο πλαίσιο αυτό,  ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προτάσεων στο νέο πρόγραμμα που χρηματοδότησε  η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  με συνολικό προϋπολογισμό   140.000 ευρώ για την υποστήριξη της πιστοποίησης ακόμη περισσότερων  αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, σε τρεις κατηγορίες: ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα), ΠΟΠ/ΠΓΕ Φυτικής Παραγωγής  και ΠΟΠ/ΠΓΕ Ζωικής Παραγωγής. Κατατέθηκαν συνολικά 12 φάκελοι  και η διαδικασία αξιολόγησης έχει ξεκινήσει.