Μια τραγανή πεντανόστιμη γεμιστή γαλοπούλα, περιχυμένη με σος μελιού.
Υλικά συνταγής
- 1 γαλοπούλα 4 κιλά περίπου
- Για τη γέμιση:
- 600 γρ. κιμά (ανάμεικτο χοιρινό + μοσχαρίσιο)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
- 2 ποτηράκια κρασιού λευκό κρασί
- 60 γρ. βούτυρο + 2 κ.σ. λάδι
- 1 φλ. του καφέ κουκουνάρια καβουρδισμένα
- 2 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
- 1 φλ. του καφέ ρύζι νυχάκι
- 18 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
- 1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
- 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- αλάτι πιπέρι
- Για το άλειμμα:
- 1 φλ. τσαγιού βούτυρο αγελάδος
- 1 φλιτζανάκι του καφέ μέλι
- 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
- πιπέρι
- γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένετε καλά τη γαλοπούλα, την αλατοπιπερώνετε και την αφήνετε στην άκρη.
- Για τη γέμιση: Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί τσιγαρίζετε το κρεμμύδι για 2 λ. Προσθέτετε το κιμά, ανακατεύετε και σοτάρετε για 3-4 λ. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε και προσθέτετε και το ρύζι. Βάζετε 1/4 φλ. τσαγιού ζεστό νερό και το αφήνετε να βράσει για 5 λ με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας. Τέλος βάζετε τα κάστανα το κουκουνάρι και τον άνηθο, ανακατεύετε και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
- Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα με χοντρή βελόνα και φυτικό σπάγκο για να μην χυθεί η γέμιση. Αν δεν έχετε τέτοια αξεσουάρ τότε βουλώνετε την οπή με ένα ξυνόμηλο ή πορτοκάλι αφού πρώτα το βράσετε για 5 λεπτά.
- Για το άλειμμα και ψήσιμο: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και αφού λιώσει το αδειάζετε σε μπολ. Προσθέτετε το μέλι, το κόκκινο κρασί, το πιπέρι και τη πάπρικα και το χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι για να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αλείφετε καλά, παντού, τη γαλοπούλα τη τοποθετείτε σε ταψί, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τη βάζετε στο φούρνο.
- Ψήνετε τη γαλοπούλα για 2 ½ ώρες και ανά διαστήματα την αλείφετε με το μείγμα που έχετε ετοιμάσει. Δεν θα πρέπει να την κουνάτε και να την τρυπάτε με το πιρούνι για να μην χάσει τα υγρά της και να ψηθεί ομοιόμορφα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμα 1 ώρα περίπου.Στο τέλος μπορείτε να τρυπήσετε στο στήθος με μυτερό μαχαιράκι για να βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε καλά.
Μια συνταγή του Ηλ. Μαμαλάκη