Κουραμπιέδες με αμύγδαλο

Υλικά συνταγής

  • 1 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα καθαρισμένη
  • 1 ½ φλ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 φλ. του καφέ χυμό πορτοκαλιού
  • 5 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει), κοσκινισμένο
  • 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 καψουλίτσες βανίλια
  • Για πασπάλισμα:
  • 1/2 κιλό ζάχαρη άχνη
  • ροδόνερο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 8-10 λ περίπου  ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα χονδροκόβουμε. [*]
  2. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  3. Χτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά για 5 λ τουλάχιστον στη δυνατή ταχύτητα να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη τμηματικά και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λ περίπου να αφρατέψει. Προσθέτουμε το κροκάδι αυγού, το χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λ περίπου.
  4. Βάζουμε το γάντζο στο μίξερ και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, όσο πάρει από το πέμπτο φλ. μέχρι να γίνει η ζύμη αρκετά σφιχτή αλλά να πλάθετε εύκολα. Προσθέτετε και τα χονδροκομένα αμύγδαλα και χτυπάτε για 1-2 λ ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Πλάθετε σε μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα πατάτε ελαφρά. Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ περίπου.
  6. Μόλις ψηθούν τους βγάζετε από το ταψί, τους βάζετε σε πιατέλα και τους ραντίζετε με λίγο ανθόνερο. Μόλις μισοκρυώσουν τους πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη, ρίχνοντάς την μέσα από σουτωτήρι για να πέφτει αφράτη.

 

sintayes.gr