Ένα μυρωδάτο γλυκό και μπαχαράτο ψωμί που τρώγεται στο πρωινό ή ως απογευματινό σνακ μαζί με το τσάι ή το ρόφημά μας και ταιριάζει πολύ και με τυριά και αλλαντικά.
Υλικά
Μερίδες: 12
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το pain d’épices, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ με διαστάσεις περίπου 23 x 11 εκ.
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα, τη σόδα, όλα τα μπαχαρικά, το αλάτι και τον γλυκάνισο.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το βούτυρο με το αυγό, το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Προσθέτουμε το νερό και σταδιακά το μείγμα αλεύρων, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να αναμειχθούν. Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το ψωμί βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι. Θα πρέπει να βγαίνει καθαρό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, αλλιώς ψήνουμε για λίγο ακόμα.
- Αφήνουμε το γαλλικό ψωμί με μέλι και μπαχαρικά να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Στην επιφάνεια θα έχει σκουρύνει αρκετά (δεν μας ανησυχεί, αυτό είναι το χρώμα του).
Μυστικά
Το pain d’épices μπορούμε να το τυλίξουμε με μεμβράνη και να το διατηρήσουμε τουλάχιστον για 1 εβδομάδα στο ψυγείο. Μπορούμε επίσης να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 2-3 μήνες.