Γ. Πρετεντέρης: «Θαύμα! Θαύμα!»

pretenteris_copy_copy_copy

 

 

 

Τρία σημαντικά επιστημονικά πειράματα εξελίσσονται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας – μπροστά τους, τύφλα να έχει το CERN!
Και τα τρία αυτά πειράματα (αν επιτύχουν…) αναμένεται να ανοίξουν νέους δρόμους στην επιστήμη.
 

 

Πείραμα πρώτο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες χωρίς να κόψει μισθούς και χωρίς να κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Πιο συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι «θα μειωθούν κατά 30% οι δημόσιες υπηρεσίες χωρίς απολύσεις».
Το πείραμα έτσι καθίσταται σαφώς πιο περίπλοκο, αφού σημαίνει πως αν μειωθούν κατά 30% οι υπηρεσίες αλλά διατηρηθούν οι ίδιοι υπάλληλοι, τότε οι εναπομείνασες υπηρεσίες θα έχουν κατά 30% υπεράριθμους υπαλλήλους – κι αυτό ακόμη κι αν δεχτούμε ότι οι σημερινοί υπάλληλοί τους δεν είναι ήδη υπεράριθμοι.
Αν λοιπόν η κυβέρνηση το επιτύχει τότε θα αποτελεί την πρώτη κυβέρνηση παγκοσμίως που κατάφερε να μειώσει το Δημόσιο αυξάνοντας τους υπεράριθμους υπαλλήλους του Δημοσίου!
 

 

Πείραμα δεύτερο. Σε διαδικασία ανανέωσης έθεσε τον εαυτό του το ΠαΣοΚ και το εγχείρημα ανετέθη σε ομάδα παλαιών και δοκιμασμένων στελεχών, μεταξύ των οποίων ο… Γ. Παναγιωτακόπουλος!
Το πείραμα είναι ενδιαφέρον διότι για πρώτη φορά επιχειρείται να ανανεωθεί κόμμα από εκείνους που κατέστησαν απαραίτητη την ανανέωσή του.
Αν αποτύχουν, ουδείς θα μπορεί να τους κατηγορήσει διότι δεν πέτυχαν το ακατόρθωτο.
Αν όμως πετύχουν τότε το ΠαΣοΚ θα είναι το μοναδικό κόμμα παγκοσμίως που κατάφερε να πετύχει τη «διαρκή ανακύκλωση υλικών» στην πολιτική.
Κάτι που τουλάχιστον θα το καταστήσει eco-friendly.
 

 

Πείραμα τρίτο – που μας καίει και περισσότερο… Ο Παναθηναϊκός επιχειρεί να φτιάξει την πρώτη ομάδα μπάσκετ χωρίς παίκτες και χωρίς προπονητή.
Το πιθανότερο είναι ότι όταν αρχίσουν οι αγώνες δεν θα ξέρουμε πού να κρυφτούμε. Αλλά αν πετύχει, τότε το μπάσκετ θα πάει εκατό χρόνια μπροστά!
Υποθέτω ότι ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται την κορυφαία επιστημονική σημασία και των τριών αυτών πειραμάτων. Αλλά και την εγγενή δυσκολία τους.
Γι’ αυτό είναι αξιέπαινοι όσοι τα επιχειρούν. Ακόμη κι αν αντιμετωπίζονται κατ’ αρχήν με επιφύλαξη, δυσπιστία ή καχυποψία, όπως όλες οι μεγάλες επινοήσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Αλλωστε και τον Ιησού όταν είπε να χορτάσει πέντε χιλιάδες νοματαίους με πέντε ψωμιά και δύο ψάρια τον κοιτούσαν περίεργα.
Αλλά μετά όλοι φώναζαν:
– Θαύμα! Θαύμα!
Πηγή: Το Βήμα

 

.