Γ. Κογιάννης: Υπάρχουν πρωτίστως πολιτικές ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη

Για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τις συνέπειες που αυτό επέφερε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, μίλησε το πρωί του Σαββάτου στην ενημερωτική εκπομπή ΡΑΔΙΟ ΖΥΓΟΣτάθμιση που παρουσιάζει ο Δημήτρης Παδιός στον FM 100 Ράδιο Ζυγός, ο Τρικαλινής καταγωγής παλαίμαχος και έμπειρος δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κογιάννης.

Ο κ. Κογιάννης ερωτηθείς να σχολιάσει για το αν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες πέρα από τις ποινικές για το δυστύχημα, απάντησε «Είναι προφανές πως υπάρχουν πρωτίστως πολιτικές ευθύνες και μάλιστα διαχρονικές. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον ΟΣΕ, αλλά γενικότερα με την δημόσια διοίκηση της χώρας, αφού η δημόσια διοίκηση μόνο ανεξάρτητη δεν είναι. Η κάθε κυβέρνηση που αναλαμβάνει την εξουσία φροντίζει να τοποθετεί σε σημαντικές θέσεις άσχετους με το αντικείμενο και αμφιβόλων προσόντων   ανθρώπους, μόνο και μόνο για να τακτοποιήσει σε κρατικές θέσεις τους ημετέρους. Δεν υπάρχει σε κανένα τομέα συνέχεια στη διοίκηση, όχι μόνο από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, αλλά ακόμα και από υπουργό σε υπουργό, γι’ αυτό και υπάρχουν τόσες βαθιά ριζωμένες παθογένειες στο ελληνικό κράτος. Σαφώς και έχει σοβαρές ευθύνες ο Πρωθυπουργός για το μπάχαλο του ΟΣΕ, ενώ αν ήμουν στη θέση του Κώστα Καραμανλή δεν θα είχα μούτρα να κατέβω στις εκλογές και να ζητήσω την ψήφο των πολιτών».

Ο Γιώργος Κογιάννης επέρριψε επίσης σοβαρές ευθύνες στη δικαιοσύνη, λέγοντας πως σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα και ανεξάρτητα από την εκάστοτε κεντρική εξουσία αφού υπάρχει άμεση συσχέτιση και εξάρτηση, ενώ από το στόχαστρο του δεν ξέφυγε και μεγάλο μέρος του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, που δημιουργεί εντυπώσεις στη κοινή γνώμη κατά το δοκούν. Τέλος αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, πρόσθεσε πως πρέπει μεν να τις λαμβάνουμε υπόψη, χωρίς όμως να αποτελούν οδηγό των εξελίξεων γιατί έχει αποδειχθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, πως δεν είναι διόλου δύσκολο να διαψευστούν.