Φυσιολογική η σεισμική δόνηση σύμφωνα με τον σεισμολόγο Θ. Γκανά. Καμία ανησυχία

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στην «ΕΡΕΥΝΑ» και σχολιάζοντας την σεισμική δόνηση ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς. Ο Τρικαλινός στην καταγωγή σεισμολόγος χαρακτήρισε  φυσιολογική τη σεισμική δόνηση για την περιοχή της Πίνδου, που δεν προκαλεί ανησυχία.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, αν και πρόκειται για έναν επιφανειακό σεισμό με μικρό εστιακό βάθος. Η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα έχει ρήγματα μεσαίας διακύμανσης και δίνει σεισμούς κλίμακας από 3-5 Ρίχτερ.», τόνισε ο κ. Γκανάς.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι όποιες ζημιές σημειώνονται καταγράφονται σε παλιές οικίες ενώ κυριαρχούν και κατολισθητικά φαινόμενα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία στα χωριά του Ροπωτού και της Πιαλείας όπου σημειώθηκαν πρόσφατα και τα προηγούμενα χρόνια μετακινήσεις σπιτιών λόγω κατωλισθητικών φαινομένων, υπογράμμισε ότι τα δυο γεγονότα δεν συνδέονται με τους σεισμούς, μιας και πρόκειται για γεωλογικά φαινόμενα.

Με ακρίβεια κατέγραψε τα δεδομένα της σεισμικής δόνησης ο  επιταχυνσιογράφος που βρίσκεται στο  Δημαρχείο του Δήμου Τρικκαίων.

Με ακρίβεια κατέγραψε τα δεδομένα της σεισμικής δόνησης των 5 ρίχτερ που  σημειώθηκε σήμερα στις 10:12 το πρωί στον νομό Καρδίτσας (περιοχή λίμνης Πλαστήρα) και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους κατοίκους, ο επιταχυνσιογράφος που βρίσκεται εγκατεστημένος στο κτήριο του Δημαρχείου του Δήμου Τρικκαίων.

Η επιτάχυνση που κατέγραψε το όργανο ήταν σχεδόν 1% του g (επιτάχυνση της βαρύτητας) στην οριζόντια συνιστώσα Ανατολής – Δύσης. Αυτά αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Θανάσης Γκανάς.

του Απόστολου Ζώη