«Φτου» κι απ΄ την αρχή: «Τέταρτο μνημόνιο ή… δραχμή»;

Πάει κι αυτή η παράσταση Τσίπρα! Η λάϊτ εκδοχή του σεναρίου με τους κακούς δανειστές, τον «δράκουλα» Σόϊμπλε και τους ανθέλληνες που μας μισούν, παίχθηκε ικανοποιητικά, έκοψε εισιτήρια και τώρα η κυβέρνηση ξαναγυρνάει στο κλασικό ρεπερτόριο.

Η αξιολόγηση δεν έκλεισε, δεν φαίνεται ότι θα κλείσει ούτε τον Φεβρουάριο κι ο πρωθυπουργός καλείται για δεύτερη φορά στην δίχρονη θητεία του να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί τα μνημόνια δεν σκίζονται ούτε σε ένα απόγευμα ούτε με ένα νόμο. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ρισκάρει να δώσει την σωστή απάντηση – «τα μνημόνια τελειώνουν μόνο με την ηρωική έξοδο στις διεθνείς τοκογλυφικές αγορές»- και θα ζητήσει την βοήθεια του κοινού, όπως έκανε και το καλοκαίρι του 2015.

Το πότε θα το κάνει, και με ποιόν τρόπο, αποκτά πλέον μεγάλη σημασία.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος με τους θεσμούς , με τέτοιον τρόπο, ώστε να ικανοποιείται το ΔΝΤ, που είναι αναγκαίο να εισηγηθεί θετικά προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με την υπογραφή τού  «Μνημονίου τρία plus» μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει, άμεση επιβάρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους με αντάλλαγμα μια υπόσχεση μικρής ελάφρυνσής του ως το 2060 – ζωή να ‘χουμε!

Τεράστια … «επιτυχία», που δεσμεύει τη χώρα με τέταρτο μνημόνιο και μια σειρά ανήκουστων μέτρων που πρέπει να ληφθούν στο παρόν και στο μέλλον.

Υ. Γ.: Για την ιστορία, και για να μην ξεχνιόμαστε, απλά θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο απευθείας κούρεμα χρέους στη παγκόσμια ιστορία, πέτυχε στο απόλυτο νούμερο των 110 δισ. ευρώ ονομαστικής παρούσης αξίας, στις 26/11/2011 στις Βρυξέλες η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου και υπουργό οικονομικών τον Βαγγέλη Βενιζέλο – για να συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι και να υλοποιηθεί η συμφωνία του κουρέματος επί κυβέρνησης Παπαδήμου που ακολούθησε…

Βεβαία κανείς δεν θυμάται σε αυτή τη χώρα τι έχει λεχθεί όλα αυτά τα χρόνια από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα και τι κάνει τώρα ως κυβέρνηση…

Aλίκη Χατζή