Φτιάξτε το σάμαλι των παιδικών μας χρόνων! Συνταγή από τον «μετρ» του είδους Αντώνη Cooken

Γράφει ο μάγειρας του κάμπου Αντώνης Κούκεν: “Ποιος άραγε μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχει αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία από τότε που οι εποχές και οι άνθρωποι ήταν αλλιώς; Από τότε που υπήρχε ακόμα η απλή μα όμορφη κεντρική πλατεία στα Τρίκαλα με τον Νικολάκη της και η πέτρινη βρυσούλα της Ασκληπιού!

Άλλες εποχές και ωραία χρόνια! Φτωχικά μα καλύτερα για πολλούς από εμάς που ο πατέρας μας έπαιρνε απ’ το χέρι, ειδικά αν ήταν και κινηματογραφόφιλος και τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα οι Κυριακές ήταν κλεισμένες για “γλυκόν” και “θεάματα” εις τους εμβληματικούς κινηματογράφους της πόλης! Το Αχίλλειον κάτω από το ομώνυμο ξενοδοχείο και ο Απόλλων στη γωνία αρχομένης της Ασκληπιού…”

Κάπως έτσι ο μάγειρας του κάμπου ξεδιπλώνει τις μνήμες του και θυμάται πως περίμενε με ανυπομονησία τόσο να δει ως παιδί την ταινία αλλά και να γευτεί το πιο ωραίο σάμαλι καθώς γινόταν η είσοδος του με εντυπωσιακό τρόπο, σύνηθες εκείνα τα χρόνια μιας και ο πωλητής διαλαλούσε την πραμάτεια του: “Σάμαλι, πασατέμπο, κωκ”!!!

 Για αυτό ο Αντώνης έψαξε, μελέτησε, δοκίμασε και τελικά κατάφερε μέσα από την συνταγή που έφτιαξε να την μοιραστεί μαζί μας μεταφέροντας όλες εκείνες τις γλυκιές μνήμες από το σάμαλι των παιδικών μας χρόνων! Μαστιχωτό, μυρωδάτο και σιροπιασμένο όσο πρέπει για να μην λιγώνει παιδικούς και ενήλικους ουρανίσκους!!!

Δείτε το βίντεο και πάρτε τα υλικά για να το φτιάξετε οπωσδήποτε!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ: 4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη ( 850 γρ.) / 3 φλυτζάνια τσαγιού νερό (600 ml) / μισό φλυτζάνι του τσαγιού κονιάκ (50 ml) / μισό λεμόνι μεσαίου μεγέθους (τον χυμό) —- ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΜΑΛΙ: Σιμιγδάλι χονδρό (400 γρ.) / Σιμιγδάλι ψιλό (250 γρ.) / Ζάχαρη (200 γρ.) / Νερό ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ επιτραπέζιο (330 ml) / Πορτοκάλι χυμό (100 ml) / Mπέικιν πάουντερ (5 κουτ. γλυκού – 15 γρ.) / Μαστίχα σκόνη (1 κουτ. γλυκού) / Μαχλέπι (1 κουτ. γλυκού) / Αμύγδαλα ψίχα αποφλοιωμένα (20 αμύγδαλα). Καλή επιτυχία!