Φόβοι ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 185 δολάρια το βαρέλι

Έρχεται μεγάλη κρίση, εάν συνεχιστεί ο πόλεμος

Εξαιρετικά αρνητικές είναι οι προοπτικές των διεθνών αγορών και των μεγάλων ξένων οίκων για την πορεία του πετρελαίου, εάν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Έως και τα 185 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να φτάσει η τιμή του αργού πετρελαίου Brent στο τέλος του έτους αν η διαταραχή στη ρωσική προσφορά συνεχιστεί, εκτιμά η JPMorgan Chase & Co.

Με τους traders να αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί: Την Πέμπτη το Brent πλησίασε τα 120 δολάρια. Την ίδια στιγμή, στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ασκούνται πιέσεις για αυστηροποίηση των κυρώσεων έως την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία.

Αναλυτές της JP Morgan σημειώνουν ότι υπάρχει έλλειψη αγοραστών για το 66% του ρωσικού πετρελαίου, ενώ η αναστάτωση που έχει προκληθεί στις αγορές είναι τέτοια ώστε να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι τιμές του πετρελαίου να «καρφωθούν» για μήνες στα 120 δολάρια το βαρέλι, ώστε να μειωθεί η ζήτηση – εάν επαληθευτεί η εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της προσφοράς από το Ιράν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και η επείγουσα στροφή στην ενεργειακή ασφάλεια πιθανώς να επηρεάσει ποσότητες ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που ανέρχονται σε έως και 4,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

fimotro.gr