‘Φωτιά’ για τους αγρότες το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

agrotes 1

Καταργείται η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου – Αυξάνεται για τους αγρότες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο – Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εμπεριέχει επίσης διατάξεις που ορίζουν ζητήματα ενεργειακής απόδοσης

Την καυτή πατάτα κατάργησης της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, μέτρο που προκαλεί αντιδράσεις στο σύνολο του αγροτικού κόσμου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα από το πρώτο πακέτο μέτρων που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εμπεριέχει κυρίως διατάξεις που ορίζουν ζητήματα ενέργειας και δη ενεργειακής απόδοσης, ωστόσο η φορολόγηση των αγροτών είναι εκείνη που έρχεται στο προσκήνιο.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές των αγροτών στο πετρέλαιο diesel, καθώς αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από 1-10-2015 έως 30-09-2016.

Yπενθυμίζεται εδώ πως το άρθρο 52 του νομοσχεδίου, το οποίο αφορούσε στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή των μικρών επιχειρήσεων ζυθοποιίας αποσύρθηκε χθες, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που είχε ξεσηκώσει.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, διατάξεις που ορίζουν:
– Την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2012/27 για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η εν λόγω οδηγία θεσμοθετεί τους εθνικούς στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 και επιβάλλει την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.
– Τη μεταφορά 4.020 μεγάλων φορολογικών υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά και τη δημιουργία 500 οργανικών θέσεων στη ΓΓΔΕ, οι οποίες καταργούνται αντίστοιχα στο ΣΔΟΕ.
Υπενθυμίζεται πως τα αρχικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπαν τη μεταφορά 3.500 μεγάλων φορολογικών υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
– Την επί τα βελτίω τροποποίηση του καθεστώτος για ρύθμιση χρεών με άτοκες δόσεις, για οφειλέτες που χρωστούν στην εφορία ποσά μικρότερα των 5.000 ευρώ.
Μέχρι πρότινος για να είναι άτοκες οι δόσεις, απαιτούνταν να μην ξεπερνά η περιουσία του οφειλέτη τις 150.000 ευρώ βάσει του Ε9. Τώρα με διάταξη του νομοσχεδίου, η αξία της ακίνητης περιουσίας θα υπολογίζεται με βάση τον ΕΝΦΙΑ και όχι το Ε9.
– Την παράταση της απαλλαγής του Μεγάρου Μουσικής από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
– Την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στα επιμελητήρια.
– Διατάξεις για τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα και τον επανακαθορισμό των πόρων του Πράσινου Ταμείου.

news247

.