Φόρος τιμής και μνήμης στους ήρωες του υψώματος 731 στα Τρίκαλα

Με μια λιτή αλλά άκρως συγκινητική τελετή, οι τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές, εκκλησιαστικές  αρχές, συγγενείς των αγωνιστών-θυμάτων καθώς και Τρικαλινοί πολίτες έκαναν και φέτος το χρέος τους, τιμώντας σήμεραόπως κάθε χρόνο, την ημέρα συμπλήρωσης 78 ολόκληρων χρόνων από την ηρωική τους θυσία, τους πεσόντες ήρωες του υψώματος 731,τελώντας επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων στο ομώνυμο μνημείο, που έχει ανεγερθεί στην Εθνική οδό Τρικάλων-Καρδίτσας, στο ύψος της Αγίας Κυριακής.

Προηγήθηκε δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό ναό της Αγίας Κυριακής στο ομώνυμο χωριό, συγχοροστατούντων των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και ακολούθως όλοι οι επίσημοι και οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο χώρο του μνημείου για την επιμνημόσυνη δέηση, που συνοδεύτηκε με κατάθεση στεφάνων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παρέστησαν πλήθος επισήμων, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γακόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων Μιχάλης Λάππας, ο πρώην Βουλευτής Ηλίας Βλαχογιάννης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, Πολιτευτές, ο Διοικητής της ΣΜΥ Ταξίαρχος Δημοσθένης Κωστόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τρικάλων Γεώργιος Σπηλιόπουλος, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Τρικάλων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Ποιήματα και τραγούδια για την θυσία των στρατιωτών από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα στο ύψωμα 731, απήγγειλαν μαθητές του Γυμνασίου Μεγάλων Καλυβίων, ενώ σε ένδειξη τιμής και μνήμης οι μαθητές φύτεψαν στον χώρο του μνημείου μερικά δέντρα.

Στρατιωτικά εμβατήρια ακούστηκαν και από την φιλαρμονική της 1ης Στρατιάς, ενώ τα ρίγη συγκίνησης όλων κορυφώθηκαν όταν απόγονοι και συγγενείς των πεσόντων, εναπόθεσαν λίγα λουλούδια στο χώρο του μνημείου.

Μετά το πέρας των ομιλιών και της κατάθεσης στεφάνων από τους φορείς, η τελετή ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή απ’ όλους και την ανάκρουση  του Εθνικού Ύμνου.