Φον ντερ Λάιεν: Πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις χώρες της ΕΕ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο και διυλισμένα προϊόντα, ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, προτείνοντας ένα νέο, έκτο πακέτο κυρώσεων, κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

“Θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου εντός εξαμήνου και των διυλισμένων προϊόντων, μέχρι το τέλος του έτους”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκαλώντας χειροκροτήματα από τους Ευρωβουλευτές.

 

“Αυτό θα αφορά σε μια πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αργού και διυλισμένου. Δεν θα είναι εύκολο. Ορισμένα κράτη-μέλη εξαρτώνται έντονα από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει να εργαστούμε για αυτό”, ανέφερε η φον ντερ Λάιεν για την πρόταση, η οποία απαιτεί έγκριση και από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι η επικεφαλής της Κομισιόν δεν αναφέρθηκε σε καμία εξαίρεση από το σχέδιο για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η “αντίσταση” της Γερμανίας

Αρχικά, η Γερμανία αντιστεκόταν στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία. Όμως πλέον το Βερολίνο τάσσεται υπέρ του μέτρου, αφού μπόρεσε να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με αργό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του μείωσε την προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία, που αποτελούσαν το 35% της συνολικής ποσότητας πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, στο 12% των εισαγωγών μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες.

Οι 27 εισήγαγαν από τη Ρωσία ορυκτά καύσιμα αξίας 44 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία του Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). Κατά εκτιμήσεις του κέντρου μελετών Bruegel, το ρωσικό πετρέλαιο που καταναλώνεται καθημερινά στην Ευρώπη έχει αξία 450 εκατομμυρίων δολαρίων και εν μέρει χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό ακολουθεί την επιβολή απαγόρευσης στον ρωσικό άνθρακα, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου κυρώσεων. Ο τερματισμός των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τρεις ρωσικούς κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων, πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

“Δεν θα τους επιτρέπεται πλέον να διανέμουν το περιεχόμενο τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε οποιοδήποτε σχήμα ή μορφή, είτε δορυφορικά είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω των εφαρμογών smartphone”, ανέφερε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χαρακτήρισε δε τα τηλεοπτικά κανάλια ως “φερέφωνα που ενισχύουν επιθετικά τα ψέματα και την προπαγάνδα του Πούτιν“.

“Δεν θα πρέπει να τους δίνουμε πλέον βήμα για να διαδίδουν αυτά τα ψέματα”, πρόσθεσε.

Επίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε την δρομολόγηση ενός πακέτου ανάκαμψης για την Ουκρανία, ώστε να τη βοηθήσει να ανοικοδομηθεί μετά τη λήξη του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία.

“Αυτό το πακέτο θα πρέπει να φέρει τεράστιες επενδύσεις για την κάλυψη των αναγκών και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων”, ανέφερε.

“Θα ανοίξει τον δρόμο για το μέλλον της Ουκρανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

thetoc.gr