Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Μείωση προστίμου για τις ανεξέλεγκτες ελληνικές χωματερές

Μειωνεται κατά 400.000 ευρώ ετησίως το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η μείωση του προστίμου είναι απόρροια της προόδου μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2019 αναφορικά με την παύση λειτουργίας πέντε Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Συγκεκριμένα, δεν λειτουργούν πλέον οι παράνομες χωματερές στην Κάσο, την Πάτμο, τη Σίκινο, την Κέα και την Κάρυστο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει για το β΄ εξάμηνο του 2019, διοικητικό πρόστιμο μειωμένο κατά 200.000 ευρώ, που σημαίνει μείωση κατά 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν σημαίνει οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος με τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Με βάση τις υφιστάμενες αποφάσεις, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει 4,8 εκατ. ευρώ για τις εναπομείνασες παράνομες εν λειτουργία χωματερές.

Σε σχετική δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, αναφέρει πως «μέσα σε ένα εξάμηνο αντιμετωπίσαμε με επιτυχία πέντε περιπτώσεις Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Για το τρέχον έτος, έχουμε δρομολογήσει να κλείσουν 15-17 παράνομες χωματερές, από τις συνολικά 52 στη χώρα.  Δεν εφησυχάζουμε. Στόχος μας είναι έως το τέλος του 2021 να έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα».

naftemporiki.gr