Ευρωπαϊκά «δόντια» για τη φέτα

Στην υπογραφή του πληρεξούσιου, ώστε να ενεργοποιηθεί η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Δανίας για παραβίαση του κανονισμού ΠΟΠ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, προκειμένου να προστατευθεί η φέτα.

Η Δανία αρνείται να συμμορφωθεί με την υφιστάμενη νομοθεσία της Ένωσης και παραβιάζει μία σειρά άρθρων του ενωσιακού δικαίου, αφού επιτρέπει σε Δανούς παραγωγούς να παράγουν και να πωλούν απομιμήσεις «φέτας», καθώς και τη χρήση της ονομασίας «φέτα» και παραλείπει να αποτρέψει την εξαγωγή απομιμήσεων τυριών από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρίτες χώρες. Ένα δεδικασμένο υπέρ της Ελλάδας θα βοηθούσε σημαντικά την προσπάθεια θωράκισης ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου εγχώριου προϊόντος.

Ωστόσο, ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη και το κεφάλαιο «φέτα» στα διεθνή ράφια είναι τεράστιο τόσο εντός όσο και εκτός κρατών-μελών.

Πάντως, μέχρι στιγμής η Κομισιόν δεν έχει δείξει τα «δόντια» της σε καμία αγορά που παρεκκλίνει από τα προβλεπόμενα για την προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ, είτε αφορά κράτος-μέλος είτε τρίτη χώρα που υπόκειται σε ρήτρες στο πλαίσιο εμπορικών συμφωνιών. Και όταν δεν υπάρχουν κυρώσεις, δεν υπάρχει συμμόρφωση. Το μόνο που συμβαίνει είναι να τραβάμε τον χρόνο και ο χρόνος είναι σχεδόν πάντα υπέρ της αγοράς. Υπέρ της εταιρείας που θα λανσάρει ένα προϊόν και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή και θα εδραιωθεί. Οι κανόνες της αγοράς δεν αλλάζουν. Οι κανόνες της Κομισιόν;  Δ.Α.

naftemporiki.gr