Eurogroup: Ξαφνικά φτιάχνουν κλίμα για να δεχθούν…λύση Σόιμπλε

Ενώ μέχρι το πρωί από την κυβέρνηση μιλούσαν για «ναυάγιο»και προσφυγή σε Σύνοδο Κορυφής- Η αλλαγή αποδίδεται από το ΑΠΕ στις νυχτερινές επαφές Τσίπρα με ξένους ηγέτες- Η κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη με το οικονομικό επιτελείο υπέρ της σημερινής λύσης – Σε εξέλιξη το EuroWorking Group- Συμφωνία βλέπει και η Deutsche Welle

Την αίσθηση αναστροφή τους κλίματος σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup του Λουξεμβούργου επιχειρεί να δώσει ξαφνικά το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Τετάρτης με διαρροή από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατά τις πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων που επικαλείται νυχτερινές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες και επικεφαλής των Θεσμών, ενώ μέχρι το πρωί η πρόβλεψη ήταν «σκοτεινή» με προορισμό μια… ηρωική Σύνοδο Κορυφής, πλέον γίνεται λόγος από το Μαξίμου για την ελπίδα «λευκού καπνού» από το Λουξεμβούργου.

Πρόκειται για εξέλιξη που σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές μεταφράζεται ως μια προετοιμασία για τη συμφωνία που θα επιτευχθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει τη σφραγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ήδη οι διεργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο καθώς είναι σε εξέλιξη το EuroWorking Group με στόχο να προετοιμάσει τεχνικά το Eurogroup που θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος)

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ έχει ως εξής:

«Έντονες διεργασίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρατηρούνταν μέχρι αργά τη νύχτα: συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών. Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει “λευκός καπνός” σήμερα, στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία».

Διχασμένη η κυβέρνηση

Νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση άφηνε να κυκλοφορεί το σενάριο ότι εάν σήμερα δεν πάρει μία θετική λύση για το χρέος από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα πάει την υπόθεση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου και ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει έτοιμο το σχετικό αίτημα και έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ωστόσο, η θέση τουλάχιστον του Βερολίνου, αλλά και των Βρυξελλών είναι κατηγορηματική και όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, πιθανότατα πιο κοντά στην πραγματικότητα των ευρωπαϊκών λειτουργικών:

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιούρκ Βαϊσγκέρμπερ απαντώντας σχετικά με τη συγκεκριμένη ελληνική πρόθεση, τόνισε ότι ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε με νόημα ότι «εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου»!

Την ίδια ώρα γινόταν σαφές επίσης ότι η γερμανική πλευρά απορρίπτει και τη γαλλική πρόταση για «αναπτυξιακή ρήτρα» στην αποπληρωμή του χρέους, καθώς θεωρείται ότι είναι εκτός των ορίων της συμφωνίας του Eurogoup του 2016 και πως μία τέτοια σύνδεση ανάπτυξης – χρέους θα σήμαινε με έμμεση μείωση του χρέους.

Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει αβεβαιότητα για τις πραγματικές διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τι ακριβώς θα συμβεί στη συνέχεια. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα και επιχειρηθεί συζήτηση του θέματος στη σύνοδο κορυφής, είναι δεδομένο ότι και πάλι θα πρέπει να επιληφθεί το Eurogroup, το οποίο θα συνέλθει ξανά στις 10 Ιουλίου. Τούτο σημαίνει ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει μία μεγαλύτερη κατανόηση από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής, θα χαθεί ένας ακόμη μήνας και θα τεθεί σε αμφιβολία εάν θα καταβληθεί εγκαίρως η δόση για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να πληρωθούν στα μέσα Ιουλίου τα ομόλογα της ΕΚΤ και να αποφευχθούν άλλες περιπέτειες!

Σε κάθε περίπτωση όμως, από μόνη της η προσφυγή στη σύνοδο κορυφής δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι η κυβέρνηση θα βρει εκεί πιο ευνοϊκούς συσχετισμούς, καθώς πρόκειται για τις ίδιες χώρες, τις ίδιες κυβερνήσεις και γενικά τις ίδιες πολιτικές. Θα είναι δηλαδή έτσι κι αλλιώς μεγάλο ρίσκο, η καταφυγή σε μία τέτοια κίνηση, ιδίως εάν προκύψει κι από κει ένα ξερό «όχι» στα ελληνικά αιτήματα για το χρέος. Είναι δε πιθανόν να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερη η ελληνική θέση, εάν υπάρξει μία τέτοια αρνητική εξέλιξη στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο!

Για το λόγο αυτό και από πολλές πλευρές οι κυβερνητικές κινήσεις εκλαμβάνονται ως σπασμωδικές και ως μία ύστατη προσπάθεια να γίνουν επικοινωνιακοί χειρισμοί, που να δικαιολογήσουν στη συνέχεια το νέο οδυνηρό συμβιβασμό και ουσιαστικά την πολιτική ήττα, που θα κρύβει η απόφαση του Eurogroup. Με δεδομένο μάλιστα ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης είναι ουσιαστικά μόνο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η καταβολή της προβλεπόμενης δόσης και όχι φυσικά το χρέος, η πολιτική οπισθοχώρηση της κυβέρνησης θα είναι εκκωφαντική.

Τα διλήμματα αυτά και οι έντονοι προβληματισμοί αποτυπώνονται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο τάσσεται υπέρ του να κλείσει η συμφωνία σήμερα στο Eurogroup, με βάση ό,τι προτείνουν οι δανειστές και με την επιδίωξη κάποιων φραστικών βελτιώσεων, σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, που είχε απορρίψει τότε η Αθήνα. Αντιθέτως συνεργάτες του πρωθυπουργού και στελέχη που αναφέρονται στον κύκλο του Μαξίμου, εμφανίζονται υπέρ μίας σθεναρής αντίστασης και προσφυγής στη σύνοδο κορυφής!