Εθνικό ΚΕΚ Ευρωπρόοδος – πρόγραμμα εκδήλωσης στα Τρίκαλα

ampelia mikri

Την Τρίτη 10 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ στα Τρίκαλα, στις 18.00, πραγματοποιείται εκδήλωση στα πλαίσια των κύκλων ενημέρωσης και δημοσιότητας του Έργου adapt2change «Προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδατικούς πόρους» (LIFE 09 ENV/GR/000296), με θέμα: Αυτόνομα Γεωθερμικά Θερμοκήπια: Πρόοδος και Αποτελέσματα.

Το έργο adapt2change «Προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδατικούς πόρους» (Adapt agricultural production to climate change and limited water supply), με προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ συγχρηματοδοτείται 50% από την Ε.Ε. κατατέθηκε το 2009 από τον καθηγητή Αλέξανδρο Παπαχατζή και τους συνεργάτες του στον φορέα του Life+.
Η υλοποίηση του έργου δίνει τη δυνατότητα στο ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ που ηγείται της προσπάθειας, να προβάλει το έργο όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στο σύνολο του αγροτικού κόσμου. Μέσα από αυτό το έργο, η ΕΕ αναγνωρίζει την αδυναμία που θα παρατηρηθεί στο εγγύς μέλλον στον πρωτογενή τομέα στον Μεσογειακό χώρο αλλά και την αμεσότητα λήψης αποφάσεων που απαιτείται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ο γενικός στόχος του έργου είναι να δείξει την προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στην περιορισμένη παροχή νερού. Ειδικότερα, στοχεύει στη μείωση του νερού που χρησιμοποιείται στην αγροτική παραγωγή εισάγοντας μια μέθοδο ανακύκλωσης του νερού μέσα από ένα κλειστό, πλήρως αυτοματοποιημένο, υδροπονικό σύστημα θερμοκηπίου.

Η εξοικονόμηση του νερού επιτυγχάνεται με την κατασκευή θερμοκηπίων κλειστού τύπου για την αποφυγή διαρροών καθώς και την δυνατότητα ελέγχου του κλίματος εντός του θερμοκηπίου με την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου αυτοματισμού. Προβλέπεται η χρήση πλήρως αυτοματοποιημένων υδροπονικών θερμοκηπίων τροποποιημένου τοξωτού τύπου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας και συντονιστής του έργου Life+ Adapt2change, κος Αλέξανδρος Παπαχατζής, θα παρουσιάσει το σύστημα που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα και στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ της Κύπρου, με δύο κλειστά πλήρως αυτοματοποιημένα θερμοκήπια με υδροπονικό σύστημα καλλιέργειας και τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν προκύψει σε σχέση με την παραγωγή, την εξοικονόμηση νερού καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας για τη λειτουργία της μονάδας. Η εκδήλωση απευθύνεται σε γεωπόνους, αγρότες, ιδιοκτήτες θερμοκηπίων, και σε φορείς του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν σχέση με την πρωτογενή παραγωγή και τη διαχείριση υδάτων

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ, 3ο χλμ Εθνικής οδού Τρικάλων – Καλαμπάκας. Για την οργανωτική διευκόλυνση της εκδήλωσης, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Δευτέρα 09/06, στη γραμματεία: τηλ. 24310 72642, email: eurothe1@otenet.gr. Συντονίστρια εκδήλωσης: κα Κωστοπούλου Γεωργία, γεωπόνος.

.