Ερώτηση του βουλευτή Τρικάλων Γιώργου Κυρίτση για τον τζόγο στο Ιντερνετ

 

kyritsis

 

 

 

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Τρικάλων της ΔΗΜΑΡ κ. Γιώργου Κυρίτση για την απώλεια εσόδων του Δημοσίου από τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Τεράστια ποσά χάνονται για το Ελληνικό Δημόσιο από την ολιγωρία στην εφαρμογή του νόμου 4002/2011 για τη «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο παράνομος τζίρος των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ εξ αυτών τα 4 δισ. ευρώ αφορούν στο παράνομο στοίχημα. Εάν το Δημόσιο εισέπραττε τη συμμετοχή του επί του 30% του μικτού κέρδους από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας των νόμιμων κατόχων των αδειών, θα είχε πετύχει αύξηση των κρατικών εσόδων, σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την οικονομία και τους πολίτες, που έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές εισοδημάτων.

Μάλιστα, το 20% τουλάχιστων των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από το άνοιγμα και τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, προορίζεται για τη χρηματοδότηση σημαντικών κοινωνικών πολιτικών για άτομα με αναπηρίες, για την καταπολέμηση της ανεργίας, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κλπ.

Όμως, παρότι ο Ν. 4002/2011 εμπεριέχει σαφείς προβλέψεις για τη ρύθμιση της αγοράς και προβλέπει τη σύσταση της «Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων» (Ε.Ε.Ε.Π.) που ετέθη ως αρμόδια, μεταξύ άλλων, για την εποπτεία και τον έλεγχο διεξαγωγής των τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου καθώς και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, πολλές εταιρείες στοιχημάτων και διαδικτυακών παιγνίων εξακολουθούν παράνομα να λειτουργούν, με αποτέλεσμα μεγάλα ποσά να κατευθύνονται  σε εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό και σε φορολογικούς παραδείσους, χωρίς το Δημόσιο να εισπράττει τα έσοδα που του αναλογούν.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. 1.Για ποιους λόγους η Ε.Ε.Ε.Π. επιδεικνύει ολιγωρία στην άσκηση των καθηκόντων που της έχουν ανατεθεί;
  2. 2.Ποια μέτρα έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση της ολιγωρίας της Ε.Ε.Ε.Π.;
  3. 3.Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για τη διακοπή της λειτουργίας των παράνομων εταιρειών Στοιχημάτων και Διαδικτυακών Παιχνιδιών και την είσπραξη των εσόδων που αναλογούν στο Δημόσιο από το διαδικτυακό στοίχημα;

 

 

 

.