Ερώτηση των Ηλία Βλαχογιάννη και Μιχάλη Ταμήλου στον Κώστα Σκρέκα

tamilos blaxogiannis

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότας κ. Κ. Σκρέκα, με θέμα «ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ», κατέθεσαν 24 Βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων οι συντοπίτες Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ και Μιχάλης ΤΑΜΗΛΟΣ.

Η ερώτηση αφορά ανέργους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι βλέπουν να μειώνονται σημαντικά τα ποσά που προτίθεται το Υπουργείο να αποδεσμεύσει μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα οι επιδοτήσεις για την επιχειρηματικότητα των ανέργων αυξάνονται μόνο κατά 10 εκ. Ευρώ τη στιγμή που οκταπλασιάζεται το πλήθος των επιλέξιμων, καθώς στη νέα δράση θα περιλαμβάνονται και οι κάτοικοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα ποσά που τελικά θα φτάσουν σε επαρχιακούς νομούς, όπως ο Νομός Τρικάλων, θα είναι εμφανώς μικρότερα σε σχέση με την προηγούμενη δράση, δηλαδή θα ικανοποιηθεί πολύ μικρότερος αριθμός ανέργων.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το ποσό που προορίζεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώνεται κατά 90%, γεγονός που θα προκαλέσει τον αποκλεισμό των περισσότερων δικαιούχων.

Τη στιγμή που η ανάπτυξη αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της Χώρας για την έξοδο από την κρίση, και το ΕΣΠΑ είναι ένα σημαντικότατο «εργαλείο», γι αυτό το σκοπό, οι κ.κ. Βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό:

1) Αν προτίθεται να επανασχεδιάσει τα προγράμματα – δράσεις, έτσι ώστε ο αριθμός των αιτουμένων εγκρίσεων να ανέρχεται τουλάχιστον στο 80% των ενδιαφερομένων.
2) Σχετικά με τη δράση «ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ» αν προτίθεται να γίνει συγκριτική αξιολόγηση προκειμένου να μην γίνει το ΕΣΠΑ «τυχερό παιχνίδι»
3) Αν προτίθεται να επαναφέρει τις προκαταβολές σε ποσοστό 100% του ποσού (όπως ισχύει μέχρι σήμερα) αντί του 40% που περιλαμβάνεται στα υπό δημοσίευση προγράμματα.

.