Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για τιμές Καρπουζιών και Πεπονιών στα Τρίκαλα

KKE_logo

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι παραγωγοί καρπουζιών και πεπονιών του Ν. Τρικάλων και άλλων νομών της χώρας εξαιτίας των οξυμμένων προβλημάτων διάθεσης της παραγωγής τους αν και είναι εξευτελιστικές οι τιμές, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Το καρπούζι από τους παραγωγούς πωλείται 4-5 λεπτά/κιλό και στον καταναλωτή φτάνει να πωλείται 7-8 φορές ακριβότερα. Ανάλογη αντιμετώπιση έχει και το πεπόνι.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού η αντιλαϊκή, σκληρή πολιτική του μνημονίου, η μείωση μισθών και συντάξεων οδηγεί στη μείωση της αγοραστικής δύναμης και στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας των αγροτών και των καταναλωτών από τη ληστρική εκμετάλλευση των μεσαζόντων. Συνολικά με την πολιτική της ενισχύει τους εμποροβιομήχανους και περιθωριοποιεί τους συνεταιρισμούς.

Ωστόσο μέσω συνεταιρισμών θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν με αξιοπρεπείς τιμές παραγωγού και να διατεθούν καρπούζια και πεπόνια σε νοσοκομεία, στρατώνες, κατασκηνώσεις, γηροκομεία κ.ά. δίνοντας κάποια διέξοδο στην αδιάθετη παραγωγή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  •  Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να διατεθούν έγκαιρα και σε ικανοποιητικές τιμές τα καρπούζια και τα πεπόνια
  •  Τι μέτρα θα πάρει για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών με την κατοχύρωση κατώτερης εγγυημένης τιμής που να καλύπτει το κόστος παραγωγής.
  •  Τι μέτρα θα πάρει για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι βουλευτές

Αντώνης Σκυλλάκος

Αποστόλης Νάνος