Ερώτηση 55 βουλευτών της Ν.Δ. για το Πρόγραμμα Μπαλτατζής

LEGKAS_copy_copy_copy_copyΑπαντήσεις για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2007 – 2013 ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 55 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανάμεσα στους οποίους και ο Ν. Λέγκας.

Οι βουλευτές σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, τονίζουν ότι έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση και δεν έχει πληρωθεί ούτε 1 € σε ιδιωτική επένδυση, η εφαρμογή του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί το μέγεθος του αναπτυξιακού χαρακτήρα του προγράμματος.

Χαρακτηρίζουν ως επικοινωνιακή τακτική τις υποσχέσεις που δόθηκαν περί έναρξης στο άμεσο μέλλον των διαφόρων προγραμμάτων του ΠΑΑ, και κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης στην υλοποίηση του Προγράμματος.

Χαρακτηριστικό της επικοινωνιακής αυτής τακτικής, αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί απορρόφησης του 39% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος, αποκρύπτοντας επιμελώς πως, οι απορροφήσεις αυτές και κατ’ επέκταση η εξασφάλιση του κανόνα ν+2, οφείλονται αφενός σε έργα που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. (ανειλημμένες υποχρεώσεις) και αφετέρου στην καταβολή ενισχύσεων για την υλοποίηση δεσμεύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως η εξισωτική αποζημίωση στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, το μέτρο 144 για τη μερική αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος πρώην και νυν καπνοπαραγωγών. Όχι, δηλαδή, για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, αλλά για εισοδηματικές και μόνο ενισχύσεις.

Στην ίδια ερώτηση οι βουλευτές τονίζουν ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κωλυσιεργεί, κάνοντας ασκήσεις επί χάρτου, αναδιοργανώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του εν μέσω προκηρύξεων έργων και αποδυναμώνοντας τις υπηρεσίες εφαρμογής των μέτρων του ΠΑΑ.

Ενδεικτικό είναι, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της Ν.Δ., ότι βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο της 7ετούς εφαρμογής του ΠΑΑ και ούτε μία ιδιωτική επένδυση δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού στο μέτρο 123 (μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων) ανακοινώθηκε αναστολή από 4.12.2009 για την υποβολή αιτήσεων και χρειάστηκε διάστημα 18 ολόκληρων μηνών για να εγκριθούν 89 σχέδια από τα 400.

Στα μέτρα του άξονα 3 (πρώην ΟΠΑΑΧ), αν και ολοκληρώθηκε την 1.11.2010 η διαδικασία υποβολής 1.677 επενδυτικών προτάσεων, συνολικής δημόσιας δαπάνης 315 εκατ. €, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις τους και δεν έχουν αποσταλεί οι οριστικές εγκρίσεις, που θα επιτρέψουν στους επενδυτές να εξασφαλίσουν την ιδιωτική συμμετοχή είτε ως προκαταβολή, είτε ως δάνειο, είτε ως εκχώρηση έναντι επιδότησης.

Στην ερώτηση δίδεται έμφαση και στο γεγονός ότι για τον άξονα 4 (Leader), αν και ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προτάσεων, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τους και δεν έχουν αποσταλεί οι οριστικές εγκρίσεις, λόγω του γραφειοκρατικού σχεδιασμού του Άξονα και της αναδιοργάνωσης των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω της «αποψίλωσης» του απασχολούμενου προσωπικού. Κρατώντας ουσιαστικά σε χρηματοοικονομική ομηρία τους υποψήφιους επενδυτές, πολλοί από τους οποίους είναι πιθανόν να μην προβούν τελικά στην υλοποίηση των προτάσεών τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Όσον αφορά στο Μέτρο 121 (Σχέδια Βελτίωσης), που προκηρύχθηκε τελευταία φορά το 2006 και το οποίο είναι το μοναδικό που ενισχύει επενδύσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ανακοινώθηκε η έναρξη υποβολής των προτάσεων στις 18.2.2011 χωρίς να είναι έτοιμο τόσο το θεσμικό πλαίσιο (οπωροκηπευτικά), όσο και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί σε 2 παρατάσεις σε διάστημα 5 μηνών και ίσως να απαιτηθεί και άλλη, αφού ακόμα και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική εφαρμογή.

Καταλήγοντας στην κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα ζητούν να πληροφορηθούν ποιες ενέργειες και ποια πολιτική προτίθεται να εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για την άμεση επανεκκίνηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013.

Επίσης, η απορρόφηση του 39% του Προγράμματος σε τι ποσοστό αφορά ανειλημμένες υποχρεώσεις, έργα γέφυρες, ενίσχυση επενδύσεων ιδιωτικών έργων, που συμβασιοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά το 2007 και ενέργειες τεχνικής βοήθειας.

Επιπλέον, με δεδομένη τη δυσκολία δανειοδότησης, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, τι εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση της ιδίας συμμετοχής των επενδυτών, αλλά και τι προτίθεται να γίνει με το περιβόητο Ταμείο Εγγυοδοσίας, που όλο εξαγγέλλεται, αλλά δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Πώς θα λειτουργήσει; Θα μπορούν να δανειοδοτηθούν από αυτό μόνο όσοι εντάσσονται στα μέτρα και τα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 ή γενικά όσοι προτίθενται να επενδύσουν στον αγροτικό τομέα; Θα μπορούν να δανειοδοτηθούν όλοι όσοι εντάσσονται στο Πρόγραμμα ή μόνο αυτοί που διαθέτουν τα απαραίτητα εχέγγυα (εμπράγματες εξασφαλίσεις, αύξηση εισοδήματος);

Ρωτάται ακόμη, με δεδομένο ότι στα Σχέδια Βελτίωσης δεν προβλέπεται η αίτηση ενίσχυσης του επενδυτή να συνοδεύεται από οικονομοτεχνικό μελέτη, αν θα λαμβάνονται υπόψη τα αναφερόμενα στην αίτηση ενίσχυσης ή θα απαιτείται ειδική οικονομοτεχνική μελέτη, δηλαδή πρόσθετο κόστος για τον Έλληνα παραγωγό, όπως επίσης και αν στα Σχέδια Βελτίωσης θα δοθεί ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης και σαφείς εξηγήσεις για την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Ακόμα αν προτίθεται το αρμόδιο υπουργείο, και εάν ναι πότε, να προκηρύξει τις υπόλοιπες δράσεις του Προγράμματος που είναι ανενεργές έως σήμερα. Καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών (υπηρεσίας διαχείρισης και υπηρεσία εφαρμογής), μετά τις άστοχες παρεμβάσεις στην αναδιοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών και τον περιορισμό του προσωπικού σε τμήματα κλειδιά για την υλοποίηση των μέτρων του Προγράμματος, όπως για παράδειγμα αυτά των Σχεδίων Βελτίωσης και των Νέων Αγροτών