Έρη Μαυρογιάννη: Αγαπάω πολύ αυτό που κάνω…

Έρη Μαυρογιάννη: Αγαπάω πολύ αυτό που κάνω, μακάρι να είχα παράλληλες ζωές να προλαβαίνω όσα θέλω να γράψω και να κάνω

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παδιό

Η Έρη Μαυρογιάννη είναι γνωστή στα Τρίκαλα ως συγγραφέας και δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Το μήλο της Εύας» το Σάββατο στο Πνευματικό κέντρο Τρικάλων, την συναντήσαμε και συνομιλήσαμε μαζί της, για όλα όσα η ίδια αισθάνεται και πιστεύει, σχετικά με την συγγραφή. Το σύνολο των απαντήσεων της στις ερωτήσεις μας, έχουμε την αίσθηση πως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και αντικατοπτρίζει το ταλέντο της, αλλά και τον ίδιο της τον χαρακτήρα. 

Ερώτ:Μετά την επιτυχημένη τριλογία «όπου η ζωή στο…μαύρο», «όπου η ζωή στο… κόκκινο» και «όπου η ζωή στο…λευκό», έρχεται σε σύντομο σχετικό διάστημα η κυκλοφορία του νέου σου βιβλίου «Το μήλο της Εύας». Μίλησε μου γι’ αυτό.

Απάντ:Ένα χρόνο ακριβώς, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου μου, που με αυτό έκλεισε η τριλογία, το “Όπου η ζωή…στο λευκό, έρχεται “Το μήλο της Εύας”. Είναι ένα βιβλίο που το έγραψα πριν λίγα χρόνια και το ολοκλήρωσα μέσα σε τρεις μήνες. Που σημαίνει ότι με απορρόφησε απόλυτα η ιστορία του. Το αγαπώ και το ξεχωρίζω. Όχι ότι απορρίπτω τα προηγούμενα τρία βιβλία μου, αλλά αυτό έχει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. “Το μήλο της Εύας” είναι μια πραγματική ιστορία στο 80% των σελίδων του. Η ηρωίδα του, η Εριέττα, ζει ανάμεσα στην πραγματική και την φανταστική ζωή της, ως Μαγδαλένα. Είναι ένα βιβλίο που το συνιστώ να το διαβάσουν αναγνώστες άνω των 15 ετών. Και ειδικά οι έφηβοι, διότι έχουν να μάθουν πολλά και να προσέξουν στην ζωή τους, μέσα από αυτό. Είναι ένα μυθιστόρημα, σκληρό και βίαιο. με αρκετές σκληρές περιγραφές και εκφράσεις, που δεν θα μπορούσα να τις περιγράψω με άλλο τρόπο, αν δεν τολμούσα να εκφραστώ τολμηρά, έως και χυδαία. Σε μια άλλη εποχή, ίσως να με έριχναν στην πυρά.

Ερώτ:Η ηρωίδα του βιβλίου σου είναι υπαρκτό πρόσωπο; Η Έρη Μαυρογιάννη ως φυσική παρουσία έχει θέση μέσα στις σελίδες του βιβλίου; Σε ρωτάω γιατί ξέρω πως τα προηγούμενα βιβλία σου, έχουν μέσα αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Απάντ:Όποιος συγγραφέας πει ότι δεν βάζει τον εαυτό του στη θέση των ηρώων του και δεν κλέβει στοιχεία από την ζωή του για να τα υιοθετήσουν οι ήρωες του, θα πει ψέματα.  Η ηρωίδα μου, υπήρξε. Ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο που η ταυτότητά της θα παραμείνει άγνωστη για πολλούς λόγους που θα διαπιστώσετε μέσα σε αυτό. Καθώς και οι ρόλοι που έχουν οι υπόλοιποι ήρωες αυτού του μυθιστορήματος.

 

Ερώτ:Πως τα καταφέρνεις και σχεδόν κάθε παρουσίαση βιβλίου σου, αποτελεί ένα καλλιτεχνικό-κοσμικό γεγονός; Είναι αλήθεια πως επιστρατεύεις πάντα ένα μεγάλο αριθμό συνεργατών που συμμετέχουν. Πόσο δύσκολο είναι αυτό και κυρίως πόσο δύσκολο είναι να υπάρχει σωστός συντονισμός;

Απάντ:“Επιστρατεύω” τους κατάλληλους σε κάθε παρουσίαση βιβλίων μου. Βέβαια, υπάρχει πλέον μια σταθερή ομάδα που συνεργάζομαι τα τελευταία τρία χρόνια. Φέτος θα είμαστε στο σύνολο 70 περίπου συντελεστές. Από ηθοποιός, μουσικούς, χορευτές, μέχρι τεχνικούς κτλ. Αυτό είναι πάντα δύσκολο και κουραστικό να οργανωθεί και να εκπληρωθεί. Είναι πολλοί οι συνεργάτες μου και όλοι διαφορετικοί χαρακτήρες. Υπάρχουν υπεύθυνοι αρμοδιοτήτων, όπου σε συνεννόηση μαζί μου, δουλεύουμε με ηρεμία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αγαπώ όμως τόσο αυτό που κάνω, που το αποτέλεσμα με δικαιώνει και η κούραση ξεχνιέται στο χειροκρότημα. Αυτή θα είναι η τελευταία μου βιβλιοπαρουσίαση διαδραστικού χαρακτήρα στο πνευματικό κέντρο. Στο μέλλον έρχονται καινούργια πράγματα σε άλλους χώρους. Μετά τα Χριστούγεννα, ξεκινάω να το δουλεύω.

 

Ερώτ:Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ήσουν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. Αν και δεν κατάφερες να εκλεγείς, τι έχεις αποκομίσει απ’ αυτή την εμπειρία; Θα το ξανατολμούσες;

Απάντ:Αυτές οι δημοτικές εκλογές ήταν μεγάλο σχολείο. Δυνατοί συνδυασμοί, με δυνατά ονόματα. Προσωπικά, έκανα έναν πεντακάθαρο αγώνα χωρίς δολοπλοκίες και συμφωνίες. Κάποιοι δύσκολα με δέχτηκαν ως υποψηφιότητα. Με είχαν συνηθίσει σε άλλο χώρο και δεν σου κρύβω ότι δεν με ενθάρρυναν να μπλέξω και με αυτό το χώρο. Κάποιοι δεν με γνώριζαν καν και καλώς δεν με ψήφισαν. Όμως στην πορεία, γνωρίζοντάς με, επιμένουν να συνεχίσω με μια νέα υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Την επόμενη μέρα των αποτελεσμάτων των εκλογών, παρόλο που δεν εκλέχτηκα, στο σπίτι μου, ερχόταν δώρα από τον κόσμο. Αυτό για μένα ήταν συγκινητικό και μια προσωπική νίκη. Με τον χαρακτήρα μου τούς κέρδισα και φάνηκε ότι μετάνιωσαν που δεν με ψήφισαν, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους και τις πράξεις τους. Κατά 90%, θα το ξανατολμήσω. Δεν ξέρω όμως σε ποιόν δήμο. Τρικκαίων ή Πύλης. Θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις των υποψηφίων δημάρχων (αν και ήδη κάτι συζητάω). Και φυσικά, θα εξαρτηθεί από τους συνδυασμούς και τα ονόματα των συνδυασμών. Σκοπός μου δεν είναι η καρέκλα και η πρωτιά. Δεν με ενδιαφέρει η κατάταξη τού ονόματός μου. Με ενδιαφέρει η προσφορά μου στον πολιτισμό τού τόπου μου. Και τόπος μου, δεν είναι μόνο τα Τρίκαλα. Οι τέσσερις δήμοι τού Νομού Τρικάλων μπορούν να συνεργαστούν για ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Αυτό είναι στο νου μου πάντα στον πολιτισμό. Είμαστε “πλούσιοι” από πολιτισμό, αρκεί να τον αναδείξουμε σωστά.

 

Ερώτ:Ποια είναι τα πράγματα από τα οποία εμπνέεσαι στη συγγραφή; Υπάρχουν συγκεκριμένα διαστήματα της ημέρας που γράφεις;

Απάντ:Η ίδια η ζωή είναι έμπνευση. Γράφω συνεχώς. Μακάρι να είχα παράλληλες ζωές να προλαβαίνω όσα θέλω να γράψω και να κάνω. Κάτι όμοιο σαν την ηρωίδα μου από “Το μήλο της Εύας”.

Ερώτ:Να κλείσουμε με την παρουσίαση του νέου σου βιβλίου «Το Μήλο της Εύας» που γίνεται το ερχόμενο Σάββατο 9 Νοεμβρίου στο Πνευματικό κέντρο Τρικάλων. Τι θα δούμε εκεί;

Απάντ:Είναι μια gypsy παράσταση με υπέροχες ερμηνείες και χορογραφίες. Ζωντανά μουσικά σύνολα. Θεατρικούς διαλόγους βασισμένους στο ομώνυμο βιβλίο μου. “Το μήλο της Εύας”. Μια διαδραστική βιβλιοπαρουσίαση, που έγραψα, σκηνοθέτησα και επιμελήθηκα αρκετά πράγματα. Τη δουλεύουμε όλοι μας από την περασμένη άνοιξη. Με χαρά και αρμονία. Φέτος επιθυμώ, όχι μόνο να γεμίσουμε τις 510 θέσεις τού πνευματικού κέντρου Δήμου Τρικκαίων, αλλά να καθόμαστε και στα πατώματα. Διότι ο σκοπός είναι φιλανθρωπικός. Έσοδα θα διατεθούν στην ανάπτυξη παιδικής χαράς ΑμΕΑ, και αν τα καταφέρουμε οικονομικά, σκοπός μας είναι να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο σε περισσότερα από ένα σημείο της πόλης μας. Με την έγκριση του δημάρχου Τρικκαίων κύριου Δημήτρη Παπαστεργίου, ήρθα σε μία προσωπική συμφωνία, που αυτό σημαίνει ότι… παρά το ότι δεν εκλέχθηκα ως δημοτική σύμβουλος στο νέο δημοτικό συμβούλιο, δεν σημαίνει ότι δεν ανήκω και στην ομάδα της επανεκκίνησης. Ως ιδιώτης συγγραφέας βέβαια, που είναι ένα μεγάλο βήμα η προσφορά μου στον πολιτισμό ή οπουδήποτε αλλού, μέσα από τη δουλειά μου που λατρεύω. Την λογοτεχνία. Κάτι ανάλογο που θα παρακολουθήσουν οι φίλοι μας στην πόλη μας τα Τρίκαλα, συζητώ και με άλλες πόλεις να γίνει. Με τον ίδιο σκοπό. Όλα θα ανακοινωθούν με τον καιρό. Χρειάζεται μεγάλη οργάνωση και αρκετή δουλειά να επιτευχθεί ένας στόχος και να οργανωθεί μια ομάδα καλλιτεχνών. Στις 9 Νοεμβρίου στις 7:30 το βράδυ σάς περιμένουμε όλους να περάσουμε όμορφα και να διασκεδάσουμε. Να πούμε ότι η είσοδος είναι 3 ευρώ. Τα χρήματα , όπως προανάφερα, θα δοθούν για αυτό το σκοπό. Τέλος να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην ομάδα μου, και σε όλες τις ομάδες που συνεργαστήκαμε με την τριλογία, και στους χορηγούς υποστήριξης όλων των βιβλιοπαρουσιάσεών μου, στα τέσσερα χρόνια μου που βγάζω βιβλία.