Ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο είδος superfood

Το 2016 μια διεθνής επιστημονική ομάδα αλληλούχισε μια κρυσταλλική πρωτεΐνη από το μέσο έντερο των κατσαρίδων. Και προς μεγάλη έκπληξη όλων, προέκυψε ότι είναι τέσσερις φορές πιο θρεπτική από το αγελαδινό γάλα.

Οι ερευνητές έκτοτε υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως αυτή η κρυσταλλική πρωτεΐνη να είναι η λύση στο επισιτιστικό πρόβλημα της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου IUCrJαν και οι περισσότερες κατσαρίδες δεν παράγουν γάλα το είδος Diploptera punctate είναι το μόνο γνωστό είδος κατσαρίδας που γεννά ζώντα μικρά και έχει παρατηρηθεί να παράγει ένα είδος γάλακτος που περιέχει κρυσταλλικές πρωτεΐνες για τη σίτιση των απογόνων της.

Το γεγονός ότι ένα έντομο παράγει γάλα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων κυρίως λόγω του ότι μια εξ αυτών των πρωτεϊνών περιέχει έως και τριπλάσια ποσότητα ενέργειας από αυτήν που έχει ίση ποσότητα γάλακτος από βουβάλι (το οποίο όμως έχει και περισσότερες θερμίδες από το κλασσικό αγελαδινό γάλα).

Βέβαια, το γάλα κατσαρίδας δεν είναι μια πραγματικά αξιοποιήσιμη λύση και έτσι ερευνητές από διάφορες χώρες με επικεφαλής ειδικούς του Ινστιτούτου Βιολογίας Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής στην Ινδία αλληλούχισαν τα τα γονίδια των κατσαρίδων που ευθύνονται για την παραγωγή των κρυσταλλικών πρωτεϊνών γάλακτος για να δουν αν μπορούσαν να τις αναπαράγουν σε εργαστηριακές συνθήκες.

«Οι κρύσταλλοι είναι όπως οι πρωτεΐνες, έχουν πρωτεΐνες, λιπαρά και σάκχαρα. Αν εξετάσεις τις αλληλουχίες των πρωτεϊνών έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα», εξηγεί ο Δρ Σαντσάρι Μπανερτζι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Και καθώς οι πρωτεΐνες του γάλακτος πέπτονται από τον οργανισμό, οι κρύσταλλοι απελευθερώνουν περισσότερη πρωτεΐνη σε ρυθμό τέτοιο  ώστε να συνεχίζεται η πέψη.

«Είναι χρονο-εκκρινόμενο φαγητό. Αν θέλεις μια τροφή πλούσια σε θερμίδες, τότε χρειάζεσαι μια τροφή που να είναι πυκνή σε ενέργεια και να απελευθερώνεται σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου», σημειώνει ο Σουμπραμανιαν Ραμασβαμυ, επικεφαλής της μελέτης.

Και σπεύδει να σημειώσει ότι, αυτή η πυκνή πρωτεϊνική πηγή τροφής δεν πρόκειται βέβαια ποτέ να αφορά αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος αλλά και γενικότερα τον δυτικό τρόπο διατροφής. Αλλά σίγουρα θα μπορούσε να αφορά τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου όπου η έλλειψη τροφίμων γίνεται αιτία υποσιτισμού.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αναπαράγουν την κρυσταλλική πρωτεΐνη της κατσαρίδας Diploptera punctate σε μεγαλύτερες ποσότητες και φυσικά σε πιο επαρκή μορφή.

Βέβαια, το μείζον ερώτημα είναι ποιος θα θέλει στο μέλλον να καταναλώνει το νέο αυτό είδος super-food γνωρίζοντας ότι πρόκειται για γάλα κατσαρίδας.

in.gr